Malzemeler:
Yarım bardak zeytin
Yarım kase kuru domates
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik
Maya:
30 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı ılık su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze kekik, biberiye
Yapılışı:
30 gram mayaya bir yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay bardağı ılık su eklenir. Maya, 4 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı su, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve kekikle mikserde karıştırılır. Orta boyda doğranan zeytin ve domatesle birlikte elde yoğrulur. Nem özelliği olan fırında 30 derece ısı ve 60 derece nemde mayalanmaya bırakılır. Alternatif olarak sıcak bir ortamda üzeri streç filmle kaplanıp, birkaç yerinden delinip yaklaşık 1 saat bekletilerek de mayalanabilir. Mayalanan hamura şekli verilerek yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. Üzeri çatalla delinir 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Biberiye yaprakları ve tercihen kaya tuzu serpilir, 200 derecede içi iyice pişene kadar fırınlanır. Üzeri yine biberiye ve taze kekik yapraklarıyla süslenir.
Zeytinli, Kuru Domatesli Ekmek, servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN