Malzemeler:
Kaburga eti
1 adet beyaz lahana
1 ½ su bardağı pirinç
½ su bardağı yeşil mercimek
½ su bardağı kırık buğday
½ su bardağı bulgur
1 demet maydanoz
½ demet dereotu
1 tutam reyhan
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kimyon
Kuyruk yağı
Yapılışı:
Lahana yaprakları ayrılır ve yumuşayana kadar haşlanıp süzülür. 2 büyük boy soğan küçük küçük doğranır. Yarım çay bardağı zeytinyağında kuyruk yağı kavrulur. (arzuya göre) Pembeşelen kuyruk yağına, doğranan soğanlar eklenir. Kuyruk yağıyla diriliğini kaybedene kadar sotelenen soğanlara 2 diş ezilmiş sarımsak katılır. 1 tutam reyhan, 2 tatlı kaşığı pul biber ile 1’er tatlı kaşığı nane, kimyon ve karabiber atılır. 1’şer yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası ilave edilir. 1 buçuk su bardağı pirinç, yarım su bardağı bulgur, yarım su bardağı yeşil mercimek ve yarım su bardağı kırık buğday kavrulan malzemelerle karıştırılır. İnce kıyılmış 1 demet maydanoz, yarım demet dereotu katılıp sarma içi biraz daha kavrulur. Malzemelerin üzerini çıkmayacak kadar su dökülür ve sarma içi suyunu çekene kadar pişirilir.
Güveç tencereye biraz zeytinyağı dökülür ve kaburga etleri kızartılır. Lahana yapraklarının ortadaki damar kısmı kesilir ve her yaprak boyuna ikiye ayrılır. Pişen iç, lahana yapraklarına sarılır. Sarmalar güveçteki kaburga etlerinin üzerine yerleştilir. Yemeğin sosu için; 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası kavrulur ve biraz suyla kıvamı seyreltilir. Hazırlanan sos sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su dökülüp yemek pişirilir.
Zeytinyağlı Lahana Sarması servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN