Ak Parti Milletvekili Prof.Dr. Burhan Kuzu, Abbas Güçlü İle Genç Bakış'ta gündeme dair soruları yanıtladı. "Ömrüm Başkanlık Sistemi anlatmakla geçti" diyen Kuzu, sistemin iyi taraflarını olduğuna, Dünya'da uygulamalarının iyi sonuçlar verdiğine ve Türkiye için neden gerekli olduğuna gençleri ikna etmeye çalıştı.
İşte programdan satır başları:
Erdoğan Başkanlık Sisteminde yetkilerin çoğunu kaybedecek!..
- Parlamenter olan modellerde karizmatik liderler türer. Amerika’da karizmatik lider bulamazsın.
- Diktatörlük eğilimlerinin en yoğun olduğu sistem parlamenter sistemlerde vardır. Bu modellerde Yasama yoktur. Bir organ vardır. Adı parlamentodur. Bende milletvekiliyim. Adı var kendi yok. Sizin bugün güçlü gördüğünüz Erdoğan, Başkanlık Sisteminde bu yetkilerin çoğunu kaybedecek.
Başkanlık sisteminin Parlamenter Sistemden Farkı
- Aslında Başkanlık denildiği için sistem eleştiri alıyor. Kongre Hükümeti denilse Meclisin hakim olduğu asıl o.
- Parlamenter modeldeki kadar güçlü Başbakanlar, Başkanlık modelindeki güçlü Başkanlar bulamazsınız. 3 kat daha az yetkili. “Diktatörlük diyeni gırtlaklarlar” lafı buradan çıktı. “Zavallı Obama” ve “Güçlü Erdoğan” lafı bana aittir.
- Sürekli olacak. Başa geldiği zaman 4 sene gelecek. Halk memnun ise bir 4 yıl daha verecek. Ya da 5-5. En fazla 2 dönem.
- Diktatörlük eğilimlerinin en yoğun olduğu sistem Parlamenter sistemlerde vardı. Başkanlık modelinde bir tane bulamazsınız.
- Parlamenter model yazboz tahtası gibidir.
- Kuvvetler Ayrımı bu parlamenter model dediğimiz Türk Anayasasında yazılmış, Alman Anayasasında, İngiliz uygulamasında var, İtalya yazmış. Uygulamada var. Uygulamada tamamı ile güçler birliği gibi çalışır.
- Vatandaşın bir kısmı sanki krallık geliyor diye düşünüyor. Yok böyle bir şey.
- Bizdeki partilerin disipline olması Parlamenter sistemden kaynaklanıyor.
- Amerika’da ya da Başkanlık modeli, vekiline diyor ki, “Liste usulü çıkamazsın, Genel merkez katiyen vekil adayı gösteremez”. Benim tekrar seçilmemi bölgeye bıraktı. Delegeler beni aday olarak gösterecekler ve her bölgeden bir kişi çıkacak.
- %10’ luk barajı kaldırıyoruz. Sıfır baraj. Vekillere deniliyor ki senden bakan olmaz, liderin ile bakanlık beklentisine girme vekil isen bakanlık beklemeyeceksin. Tekrar seçilmek istiyorsan bölgene gideceksin. Benim ve bütün muhalefet partilerin liderler ile hiçbir bağı yok. Benim liderim Başbakan olsa ben bakan olamıyorum. Vekile yasak. Bakan olmak istiyorsan dışarıda kalacaksın.
Türkiye için ideal sistem...
- Hiçbir model tek başına geldiğinde memleketin sorunlarını çözmez. Her ülkenin kendi şartlarına bakmak lazım.
- Fransa yıllarca süründü. 70 yılda 104 hükümet kurdu. DeGaulle geldi kurtardı. O günden bugüne Fransa dünyada örnek bir ülke. Gelelim İtalya’ya 286 parti seçime girdi. En sonunda İtalya illallah dedi bir kanun çıkardı 8-9 ay önce. Bir, % 40 alan hükümeti kurar. Hiçbir hükümet %40’ı alamadı. En çok oyu alan 2 parti 15 gün sonra bir daha seçime gider. Bu ne aslında Başkanlık modelinin Parlamenter modeli aslında. O da kurtardı kendini. 2 tane ülke kaldı bu bölgede Yunanistan, Türkiye, birde İspanya. Perişanlar. Düzelme şansları ancak İtalya’daki gibi bir formül bulacaklar.
- Benim esas modelim Kuzey Amerika modeli. Ama orada da Kongre çok güçlü.
7 Haziran seçimlerinden, 1 Kasım'a ne değişti?
- 7 Haziran seçiminin 10 adet kaybetme sebebi varsa Başkanlık modeli en sonunda gelir. Bu sıralamaya girmez.
- Çözüm sürecinde hatalar oldu onu telafi etmeye kalktı bu sürede.
- Asgari ücret denildi, emeklinin durumu, üniversite öğrencilerinin durumu denildi, gençlerin durumu denildi. Her kesimin işine gelecek bir takım eskiden beri yaptığımız ama bu kez somut olarak koyduğumuz şeyler oldu.
- Bizim verdiğimiz vaatleri vatandaş daha gerçekçi gördü.
- Bir dönem Cumhurbaşkanı, Başkanlık Sistemini dillendiriyor diye eleştiri aldık. O dönemde konuyu gündeme getirmedik.
- Bu seçimleri kazanmamızdaki önemli nokta muhalefetin dağınıklığı, beceriksizliği, hükümet kurma fırsatını yerine getirememeleri, vatandaştaki ümitsizlik. Bunlara memleket teslim edilmez noktasına gelinmesi.
- Benim tanıdığım birçok MHP’li, CHP’li, HDP’li gümbür gümbür Ak Partiye oy verdi.
Türkiye Hukuk Devleti mi?
Yargıya güven Türkiye’de her zaman düşük olmuştur. Asıl bamteli yargıçların kendisinde olan eğilimden kaynaklanıyor. Bir zaman geliyor sağ diyor, bir zaman geliyor sol diyor, bir zaman geliyor paralel diyor. Hakim cüppesini giydiği zaman içinde ne varsa onu bir kenara bırakmalı.
Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması
Mirzabeyoğlu 15 yıldır yatar kimse bu adamaların yattığını bilmez. Belirli adamları sayarak hukuku bir yere getiremeyiz. Atatürk’ e hakaretten dolayı bu memlekette yıllarca yatanlar oldu. Twitterde yapılan hakaretlerde ne anamız kaldı, ne babamız. Kişilik kişiliktir. Atatürk büyük ben küçük. Tayyip Erdoğan’ın kendisi için dava açın diye bir talimatını görmedim. Can Dündar ve arkadaşlarının meselesi açılan davaya göre “devlet sırlarını ifşa’dan dolayı yatıyor”. Yaptıkları yanlıştı. Devlet sırlarını açıklayamazsın.
Rusya, uçağını bilerek düşürttü!..
Dış politika biraz menfaatle öne çıkar. Rusya’nın iki tane emeli var. Karadeniz’de ve Akdeniz’de yer bulmak. Kırım’a girdi ve aldı. Karadeniz’deki tek kapım benim diyor. Suriye’de Tartus’ta bir yerim var diyor. Orayı güçlendirmek istiyor. Bana göre Rusya uçağını bilerek düşürttü. Rusya bize 15-20 kez dalıp dalıp çıkıyor. Ama angajman kuralları var. Düşürmek istemezdik. Putin bundan zarar görür, bizde görürüz. Rusya ile savaş olmaz.
Orta Doğu’da yaşananlar
DAEŞ’i anlamadım. Paravan bir şirket mi? önüne gelen öldürmek için gidiyor adamlar dipdiri ayakta. Her gelen vuruyor. Ben anlamıyorum ne olduklarını. Biz DAEŞ’e, 2013 yılında Dünyada ilk defa resmi olarak "terör örgütüdür" diyen tek ülkeyiz.
Türkiye – Avrupa Birliği ilişkisi
En son müzakereyi başlatmak bizim hükümetimiz zamanında oldu. Ama Avrupa samimi değil. Duruma göre bakıyor. Rusya krizi biraz yaklaştırdı. 3 sebepten bizi almaları lazım. Avrupa, savunma , sanayi ve askeri anlamda çok güçlü değil. Türkiye bu anlamda iyi. 2070’li yıllarda Avrupa nüfusu azalacak deniliyor. Bu bir tükeniştir. Genç nüfus bu manada gerekiyor. Yer altı kaynakları bitmiş gözüküyor. Bizde en azından belirli bir miktarda var.
Anayasa değişikliği
Tek başımıza gelsek de hep beraber yapalım diye hep söyledik. Tek başımıza yapacak gücümüz dahi olsa mutlaka referanduma gidilmeli. Reel politik bakımından şuan zaten sayımız yetmediği için muhalefete ihtiyacımız var. Başkanlık modeli bizim arzumuz. Muhalefet ile görüşme sonrası bir yol çizeceğiz. Hangi parti ile yaparsak yapalım, hangi metin gelirse gelsin başkanlık modeli benim her zaman isteğimdir. Başkanlık olmazsa 15-20 maddelik bir şey ile mecburen sistemi yürütmek zorundayız.
28 Şubat dozer gibi ezdi geçti bizi..
Ben neler çektim? O tarafı melek gibi görüyorsunuz bu tarafı da şeytan gibi. Neydi benim suçum görüşümü açıklamak mı? Müslüman olmamdı, vatanperver olmamdı. Neydi suçum? 12 sene boyunca profesör yapılmadım. 10 yıl ders okutmadım. 28 Şubat dozer gibi ezdi geçti bizi. Bugün bunların hiçbiri yok. Açılmış kaç tane dava var bizimle ilgili.