Programlar

Arda'nın Mutfağı - Yılbaşı Tavuğu Tarifi - Yılbaşı Tavuğu Nasıl Yapılır?

Arda'nın Mutfağı programının 26 Aralık 2020 Cumartesi günü yayınlanan 87. Bölümünde Arda Türkmen'in yaptığı "Yılbaşı Tavuğu" tarifi! ‘Yılbaşı Tavuğu tarifini, nasıl yapıldığını, malzemelerini, pişirme süresini ve tüm inceliklerini öğrenebilir, videolu anlatım ile Yılbaşı Tavuğu yapabilirsiniz.’

Yılbaşı Tavuğu

MALZEMELER

1 adet bütün tavuk - 2,5 kg

6 - 7 adet orta boy bebek patates

6 adet bebek havuç

2 baş sarımsak - ortadan ikiye kesilmiş

10 adet brüksel lahanası

10 - 15 adet arpacık soğan

1 adet kereviz sapı

1 adet kereviz - 8'e bölünmüş

1 adet portakal

3 - 4 dal biberiye

2 - 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

1 adet pancar

1/2 su bardağı su

Tavuğunuzun içi için;

1 adet portakal

Üzeri için;

60 gram tereyağı - erimiş

2 - 3 diş sarımsak

Top kekik

Sosu için;

1 yemek kaşığı un

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1/3 adet narın taneleri

YAPILIŞI

Sebzeler için;

Bebek patateslerinizi ortadan ikiye bölün.

Sarımsaklarınızı ortadan ikiye bölün.

Brüksel lahanalarınızın üstündeki yapraklarını kopartın.

Arpacık soğanların kabuklarını soyun.

Kereviz sapını kabaca doğrayın.

Kerevizin kabuklarını soyun ve 8 parçaya dilimleyin.

Bütün sebzelerinizi bir fırın kabınıza ekleyin.

Portakalınızı elma dilim olacak şekilde 4’e bölün.

2 dilimin suyunu sıkın ve kabınıza ekleyin.

Diğer 2 dilimi de kabınıza alın.

Biberiye, zeytinyağı, tuz, karabiber ve suyu ekleyip elinizle harmanlayın.

Ardından pancarınızı ikiye bölün ve fırın kabınıza alın.

Tavuk için;

Tavuğunuzu yıkayın ve içi dahil her tarafını iyice kurulayın.

Tavuğunuzun kanatlarındaki uç kısmını bir bıçak yardımıyla kesin ve kestiğiniz kısımları fırın kabınıza alın.

Fırın ipinizden 2,5 metre kesin.

Fırın ipinizle butları ve kanatları gövdeye sabitleyecek şekilde tavuğunuzu iyice bağlayın.

Fırın telinizi fırın kabınızın içerisine yerleştirin ve bağladığınız tavuğu üzerine koyup önce fırın kağıdı ardından alüminyum folyoyla sarıp 200 derecede 2 saat üstü kapalı pişirin.

İkinci pişirme için;

Sürenin sonunda tavuğunuzun üzerindeki kağıtları çıkartın.

Tavuğunuzun üzerine erittiğiniz tereyağının 1/3’ini sürün.

Tekrar fırına atın.

Kalan tereyağın içerisine ince kıyılmış sarımsak ve top kekiği koyup karıştırın.

15 dakika sonra tavuğunuzun üzerine sürün ve 10 dakika daha pişirin.

Tavuğunuzu servis edeceğiniz tabağın ortasına yerleştirin.

Kenarlarına sebzeleri yerleştirin.

Sosu için;

Fırın kabınızda kalan suyu fırın kabınızla birlikte ocağa alıp içerisine un, su, nar ekşisi ve nar tanelerini ilave edip bir çırpma teli yardımıyla karıştırın.

Sosunuz kıvam alınca bir servis kasesine çıkartın.

 

Arda'nın Mutfağı'nda neler mi var? Mevsiminde ürünler, ustasından lezzetler ve tabi ki Arda'nın dokunuşları! Arda'nın Mutfağı hayatınıza, mutfağınıza lezzet katmaya devam ediyor!