Kurultaya dünyanın önde gelen üniversite ve araştırma merkezlerinde görev yapan 69 Türk bilim insanı katılıyor. 21 Eylül, Cumartesi (yarın) günü de devam edecek kongrenin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı.
Teknolojik farkındalığı ülkenin bütününe yayacağız
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında, “4 yıllık bir aradan sonra bu kurultayı ilk defa TÜBİTAK ve TÜBA ortaklığında gerçekleştiriyoruz. Gözbebeği bu iki kurumumuz; bilim ve teknoloji ekosistemimizin önemli aktörleri olarak öne çıkıyor. Kurultayı, TEKNOFEST bünyesinde düzenlemeyi özellikle tercih ettik. Teknolojik farkındalığı, gençlerimizin önderliğinde ülkenin bütününe yayacağız. Biliyorsunuz topyekûn kalkınma için, tek alanda gelişim yeterli değil. Bilimin ve teknolojinin tüm sektörleri yönlendirdiği bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç var. Bu iki unsuru üretim süreçlerinde en iyi şekilde kullanan ülkeler; küresel rekabette ve inovasyonda rakiplerini geride bırakıyor. İşte biz de güçlü Türkiye’si için mevcut üretim yapımızdaki katma değeri ve teknoloji yoğunluğunu artırmanın peşindeyiz” dedi.
Yatırımlar hakkında da bilgi veren Varank sözlerine şöyle devam etti: “Ar-Ge ekosistemimizi geliştirmek için, 17 senede büyük yatırımlar yaptık. 200’ü aşkın üniversite, bin 200’e yakın Ar-Ge merkezi, 300’ü aşan Tasarım Merkezi, seksenin üzerinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacıyla güçlü bir altyapıya sahibiz. Bundan sonraki hedefimiz, işin nitelik boyutunu çok daha ileri noktalara taşımak. Ekonomideki yeni başarı hikâyesini katma değerli üretimle yazıp; hep övündüğümüz genç ve dinamik nüfusumuzla küresel ekonomide hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. İşte buradan hareketle bu iki günlük kurultayın temalarını; Küresel Eğilimlere Göre Yükselen Teknolojiler ve Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminin Etkinleştirilmesi olarak belirledik. Kuracağımız 100 Deneyap teknoloji atölyesinde, 50 bin özel yetenekli öğrencimize teknoloji eğitimleri vereceğiz.”
Söz konusu etkinlikler kapsamında farklı araştırma alanlarından dünyanın önde gelen üniversite ve araştırma merkezlerinde görev yapan ve alanlarında başarılı 69 Türk bilim insanı ile Türkiye'deki bilim, teknoloji ve yenilik paydaşlarının bir araya geliyor. Etkinlik bünyesinde Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından bir stant da açıldı.
Kurultayın ‘Küresel Eğilimlere Göre Yükselen Teknolojiler’ ve “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminin Etkinleştirilmesi’ olmak üzere iki ana başlıkta düzenleniyor. Organizasyon bünyesinde odak grup çalışmaları yapılacak ve oturumlarda ortaya konan tartışmalar ve bilgi alışverişinin sonuçları raporlanacaktır. Yurt dışından 169 bilim insanının yanı sıra yurt içinden 115 bilim insanı katılıyor. Daha önceki kurultaylar 2012, 2013 ve 2015’de düzenlenmişti.
Basın iletişimi için;
Orkestra İletişim/ 0212 570 80 88
Hatice Güleç / 0532 552 42 38 hatice.gulec@orkestrailetisim.com
Tuba Aydın / 0535 586 51 57 tuba.aydin@orkestrailetisim.com
Selim Onat / 0543 684 17 65