Cevizli Şöbiyet
MALZEMELER
10 yaprak baklava yufkası
5 yemek kaşığı tereyağı ya da sade yağ
1 su bardağı ceviz
Kuru üzüm
Kaymağı için;
2 su bardağı süt
5 yemek kaşığı irmik
Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
2 – 3 damla limon
YAPILIŞI:
Şerbeti için;
Bir sos tenceresine su ve şekeri ekleyip, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın ardından kaynamaya bırakın.
Şerbet kaynayınca ocaktan alın.
İçerisine 1 – 2 damla limon suyu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
Kaymağı için;
Bir sos tenceresinin içerisine irmik ve sütü ilave edip kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Birleştirmek için;
Baklava yufkalarını ıslatmak için tereyağını bir sos tenceresinde eritin, tüm yufka katlarının aralarını bolca yağlayarak üst üste yerleştirin.
* Toplam 10 kat yufka olacak.
Yufkanızı 12 eşit kare olacak şekilde kesin.
Her bir karenin ortasına sırasıyla ceviz, kuru üzüm ve 1 tatlı kaşığı kadar irmikli karışımdan koyup üçgen olacak şekilde kapatın.
Tüm yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra, pişirme kabına her birinin ucuna diğerinin sırtı gelecek şekilde dizin.
Böylece şöbiyetlerin uç kısımları açılmayacaktır.
Üzerlerine çok az tereyağı sürün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
Fırından çıkan şöbiyeti 5 dakika dinlendirdikten sonra soğuk şerbeti dökün ve üzerine fıstık serpip servis edin.