Krutonlu Tavuk
MALZEMELER
1 adet bütün tavuk – 1,5 kilo
2 – 3 dilim ekşi maya ekmeği – bayat
Alt Katman için;
10 – 12 adet bebek patates – 2’ye kesilmiş
2 adet soğan – 6’ya bölünmüş
2 adet pancar – 4’e bölünmüş
8 adet bebek havuç
1 adet portakal – iri küp dilimlenmiş
2 dal kereviz sapı – ince doğranmış
1 baş sarımsak – ortadan kesilmiş
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tereyağlı Karışım için;
3 yemek kaşığı tereyağı – oda sıcaklığında
2 dal tarhun otu
2 dal mercan köşk
5 – 6 dal taze kekik
3 – 4 dal biberiye
1 tutam toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tane kişniş
Tavuğun Üzeri için;
2 – 3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Kruton için;
Bayatlamış ekşi maya ekmeğinizi küp küp doğrayıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kuruyana kadar yaklaşık 10 dakika fırınlayın.
Tereyağlı karışım için;
Tereyağını bir karıştırma kabının içerisine alın.
İçerisine ince kıyılmış tarhun otu, mercan köşk, taze kekik, biberiye, toz kırmızı biber ve havanda dövüp ekleyin.
Tereyağını ve otları iyice karıştırın.
Tavuk için;
Tavuğunu parçalamamaya özen göstererek iyice sudan geçirin ve kurulayın.
Tavuğunuzun derisiyle etinin arasına hazırladığınız tereyağlı karışımı iyice yedirin.
Ardından tavuğunuzun iki tarafındaki üst derisine her tarafına gelecek şekilde sade tereyağını iyice yedirin.
Tavuğunuzun içine hazırladığınız krutonları doldurun.
Yemek ipi ile butları ve kanatları gövdeye sabitleyecek şekilde sarıp fırın kabına tavuğu yerleştirin.
Birleştirmek için;
Ardından fırın tepsinizin alt kısmına sebzeleri yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edin.
Üzerine fırın telini yerleştirin ve tavuğunuzu üzerine yerleştirin.
Tavuğunuzun üzerini önce fırın kağıdıyla ardından alüminyum folyoyla kapatın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
Ardından üzerini açın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 30 dakika pişirin.