Malzemeler
1 kg çelem- çortutu pancarı (Tamamını kullanmadım. İçinde iki küçük vardı onları ayırdım.)
1 avuç salamura tuzu
1 yemek kaşığı reyhan (Kurusunu kullandım.)
1 yemek kaşığı tuz
1lt su
Yapılışı
Çelemler yıkanıp güzelim renkli kabukları soyulur.
Kibrit çöpü ölçüsünde kesilir deseler de biraz kendi bildiğimce kıydım.
Kıyılan pancarların üzerine 1 avuç olan tuz serpilip harmanlanır. En fazla 10 dakika gibi. Bu işlem acısını almak için yapılıyor.
Pancarların çok yumuşamasına fırsat vermeden tuzu gidene kadar iyice yıkanır.
Pancarlar reyhan otuyla harmanlanıp uygun bir kavanoza doldurulur.
Yaklaşık 1l kadar içme suyuna kalan tuz ilave edilip erimesi sağlanır.
Hazırlanan tuzlu su kavanozdaki pancarların üzerine örtesiye doldurulup kapağı kapatılır.
Serin bir yerde 3- 5 gün sonra yenecek- kullanılacak duruma gelir.