Patlıcan Turşusu, nasıl yapıldığını, malzemelerini, pişirme süresini ve tüm inceliklerini öğrenebilir, videolu anlatım ile Patlıcan Turşusu yapabilirsiniz.
Malzemeler
1 kg.küçük boy patlıcan
2 adet domates
2-3 adet yeşil biber
6-7 adet sarmısak
Yarım demet maydanoz
Patlıcanların ağzına kapatmak için 2 adet kırmızı ve yeşil biber
1 su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı şeker (ekşimeyi ve mayalanmayı hızlandırır)
patlıcanları bağlamak için pamuklu yorgan ipi
Yapılışı
Patlıcanların sap kısmını kesip,baş kısmına dokunmayın
Karnıyarık yapar gibi karınlarını yarın.
Kaynayan tuzlu suya atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.Çok fazla haşlanmaması gerekiyor yoksa patlıcanlar dağılır,erir.
Patlıcanları sudan alıp soğuk suya atın.
Bu su hemen ısınacağı için,patlıcanlar tamamen soğuyana kadar 2-3 kez suyunu değiştirin.
Soğuyunca sudan alıp,kalınca bir bez üzerine kesik yerleri aşağı gelecek şekilde yanyana dizip üzerine ağırlık koyun.
Ağırlığı patlıcanların üzerinden alın.
Diğer tarafta domates,biber,maydanoz (benim evde yoktu kullanmadım) ve sarmısakları küçük küçük doğrayın.Biraz tuz atın ve patlıcanların içine doldurun.Eğer içiniz artarsa dolmalık biber doldurun,onu da turşu yapın.
kırmızı biberleri patlıcanların ağzına uygun kesip kapatın.
Pamuklu iplerden parça parça kesip patlıcanları tam ortadan bağlayın.(bunun için genelde maydanoz sapları kullanılır ama benim olmadığı için iple bağladım)
2 kiloluk cam kavanozu kaynar suyla iyice çalkalayın ki bakteri üreme ihtimali kalmasın.
Kavanoza dikkatlice patlıcanları dizin.Boş kalan yerlere biber koyabilirsiniz.
Bir kapta yaklaşık üç su bardağı steril su,sirke,tuz ve şekeri koyup tuz eriyene kadar karıştırın
Patlıcanların üzerine yavaşça dökün.Üzerinde eksik yer kalırsa,biraz su ve sirke karışımı hazırlayıp tekrar dökün.
Kavanozun ağzına temiz bir buzdolabı poşeti gerip kapağını kapatınki turşunuz hiç hava almasın.
Turşunuzu güneş görmeyen bir yere koyun.Bir hafta sonra turşunuz hazır.