Beşamel Soslu Musakka
MALZEMELER
Patlıcan ve patates için;
3 adet kemer patlıcanı - ince dilimlenmiş
2 adet patates - ince dilimlenmiş
Ayçiçek yağı - kızartmak için
Kıymalı iç harç için;
3 - 4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
500 gram kıyma
2 diş sarımsak
Tuz / Karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
3 - 4 adet domates - soyulmuş doğranmış
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı balzamik sirke
Beşamel sos için;
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
5 su bardağı süt
Tuz
Beyaz biber
Muskat
Üzeri için;
Kaşar peyniri - rende
YAPILIŞI
Patlıcan ve patates için;
Patlıcanlarınızı uzunlamasına olacak şekilde ince dilimleyin.
Patatesinizin uzun kısmından olacak şekilde mandolinden geçirerek ince dilimleyin.
Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ekleyip ısıtın.
Hazırladığınız patlıcan ve patatesleri ısınan yağınıza alıp kızartın.
Kağıt havlu serdiğiniz tabağın üzerine patlıcan ve patatesleri alıp fazla yağını süzün.
Üzerlerine kapak kapatın.
Kıymalı iç harç için;
Tavanızı ocağa alın ve ısıtın.
Isınan tavanıza zeytinyağı ve soğanı ekleyip soteleyin.
Soğanınız yumuşayınca kıymayı ekleyin ve sotelemeye devam edin.
Tuz ve karabiberi ilave edip hafif ezerek karıştırın.
İnce doğradığınız sarımsağı da ilave edip ezerek sotelemeye devam edin.
Kıymalarınız iyice kavrulunca içerisine tarçını ekleyip karıştırın.
Domatesi ekleyip karıştırmaya devam edin.
Toz şekeri ekleyin bir tur karıştırın ve domatesler hafif suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
Ocaktan almaya yakın balzamik sirkeyi ekleyin ve karıştırıp, ocaktan alın.
Beşamel için;
Tencerenizi ocağa alın ve içerisine tereyağını ekleyip eritin.
Eriyen tereyağın üzerine unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Kavrulan ununuzun içerisine sütü ekleyin ve bir çırpma teliyle karıştırın.
Tuz, beyaz biber ve muskat ilave edip kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Birleştirmek için;
28×20 cm’lik cam fırın kabınızın tabanına bir kat olacak şekilde patlıcan dizin.
Ardından patlıcanın üzerine bir kat kızarttığınız patatesten dizin.
Hazırladığınız kıymalı iç harcı patateslerinizin üzerine yayın.
Kıymanızın üzerine patlıcan ve patatesi dizin.
Üzerine hazırladığınız beşamel sosu yayın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin ve tekrar fırına alıp peynirler eriyene kadar 10 – 15 dakika daha pişirin.
Fırından çıkan musakkanızı 5 – 10 dakika dinlendirin ve dilimleyerek servis edin.