Kanal D, engelsiz ekran için lokomotif oldu

03.12.2013 Salı 15:11 (Güncellendi: 06.06.2020 - 00:55)

Sebeder'in (Sesli Betimleme Derneği), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü basın açıklaması

3 Aralık Dünya Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin sorunlarının tespiti ve bu sorunlara dikkat çekmek amacıyla kutlanmaya başlanmıştır. Bu nedenle, her yıl 3 Aralık'ta tüm dünyada engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

 
Bu etkinlikler yapılırken sadece sorunlar değil, engellilerle ilgili yapılanlar da kamuoyuna duyurulmaktadır. Sesli Betimleme Derneği olarak da biz olaya bu yönüyle bakıp engellilerin kültür ve sanata ulaşmaları için yaptıklarımızı kamuoyuyla paylaşmayı amaçladık.
 
2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde bir grup engelli tarafından başlatılan sesli betimleme hareketi, 2010 yılında dernekleşerek yoluna devam etti.
 
Derneğimizin amacı tüm sinemalarda, tiyatrolarda ve televizyonlarda eş zamanlı olarak görme ve işitme engellilerin de aileleri, arkadaşları ve toplumun her kesimiyle birlikte ayrımcılığa uğramadan, izole edilmeden kültür ve sanata erişmeleridir ki küçük adımlarla da olsa bu amacımıza doğru ilerlemekteyiz.
 
Önceleri olanaksızlıklar içerisinde sinema filmlerini betimlemeye başlayan derneğimiz, Kanal D Televizyonu'nun olaya duyarlı yaklaşımıyla ilk televizyon dizisi çalışmasına başladı.
 
Kanal D, bu çalışmayı sosyal sorumluluk ötesinde hak temelli olarak gördü, yayınladığı tüm dizileri erişilebilir hale getirmeyi kendine görev edinerek farklı bir mecraya taşıdı. Bu başlangıç sesli betimlemenin Türkiye'deki önemini artırarak ilgilileri arasında farkındalık yarattı.
 
2011 yılı nisan ayında ''Öyle Bir Geçer Zaman Ki'' dizisiyle yola çıkan Kanal D, daha sonra Veda ve Sultan dizilerini sesli betimlemeli ve alt yazılı olarak http://engelsiz.kanald.com.tr/ adresinde yayınlamaya başladı. İlk aylarda düşük olan izleyici sayısı, yılın sonunda ayda beş bin kişiye ulaştı. Sürekli artan internet verilerini baz alan yetkililer, uygulanan projenin amacına ulaşmakta olduğunu görerek 2012 yılı şubat ayında bütün dizilerini erişilebilir hale getirdi. Yalnız bu sefer bir fark vardı dizilere sesli betimleme ve alt yazının yanı sıra işaret dili görüntüsü de eklendi. Hal böyle olunca ve mayıs ayında da televizyonda bu çalışma etkin bir biçimde duyurulunca izlenme sayısı birden aylık yüz bin kişiye yükseldi.
 
Kanal D televizyonunun bu çalışması lokomotif görevi gördü ve olayın önemini kavrayan diğer medya kuruluşları da aynı konuda çalışmalar başlattı.
 
Bütün bu filmleri erişilebilir hale getiren Sesli Betimleme Derneği eylül ayında Ankara 'da yapılan Engelsiz Filmler Festivali'nin de bütün filmlerini görme ve işitme engelliler için hazırlayarak bir ilke imza attı.
 
Derneğimiz bu çalışmalarını yürütürken yayınlanmış seçkin ve klasik hale gelmiş filmlerin yanı sıra bir çok gişe filmini ve çocuk filmini de görme ve işitme engelliler için izlenebilir hale getirmeyi ihmal etmedi.
 
Bu gün itibarıyla 160 kadar filmi erişilebilir hale getiren derneğimiz hem yeni filmleri betimlemeye hem de bu filmleri mümkün olduğu kadar çok engelliye ulaştırmak için elinden geleni imkanları çerçevesinde yapmaya devam edecektir.
 
Bu gün itibarıyle, gönüllü ve profesyonel çalışanlarıyla kırk kişilik bir ekibe ulaşan derneğimiz, yukarıda belirttiğimiz amaçlarına ulaşıncaya kadar yılmadan yoluna devam edecektir.
 
Bu yolda bizi yalnız bırakmayan ve bizce bu işin lokomotifliğini halen elinde tutan Kanal D Televizyonu'na ki bu gün itibarıyle haftada on dizi ile öndedir, diğer yayın kuruluşlarına sesli betimlemeye ve bu münasebetle engelli izleyicilerin filmlere erişebilmeleri için yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

ARKA SOKAKLAR VİDEOLARI

KANAL D © 2024. Her Hakkı Saklıdır.