MİDYE DOLMA
20 adet midye
İçi için:
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı yeni bahar
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
İçine sıkmak için bir limon
YAPILIŞI:
Midyeleri geniş bir tencereye tek sıra dizin. 1 su bardağı su koyarak ocağa koyun.
Midyelerin arasına bıçağın ucu girebilecek kadar açılınca midyeleri süzün. Bu işlemi yapmak için midyelerin başında bekleyin; çünkü, içinin pişmemesi gerekiyor. Zaten su ısınmaya başlayınca midyeler aralanıyor. Hemen süzmek gerekiyor. Midyelerin aralanan yerinin hemen içinde midyeleri birbirine bağlayan sinirler bulunur. Midyeleri dikkatli bir şekilde açarken o sinirleri de kesin. Böylece midyeler kolayca açılır.Açınca içinde midyenin sakalı denilen küçük bir yosun parçası bulunur. Midyenin etine zarar vermeden, elimizle onu da koparır, temizleriz.
Yine hassas bir şekilde midyeleri soğuk sudan geçiririn ve süzün. Midyelerimiz doldurulmaya hazır hale gelir.
Diğer tarafta ince kıyılmış soğanı sıvı yağda pembeleştirdikten sonra pirinci ve tuzu ilave eder, yarım su bardağı suyla pişiririz. Çok pişirmemeliyiz. Çünkü midyelerle de pişecek.
Pişen iç pilavımızın içine yeni baharı ve karabiberi ilave eder, harmanlarız.
Midyeleri doldurmak için iki elimizle tutarız bir kanadını aşağı çevirirken diğer kanadı yukarı çeviririz. Bu işlem midyelerin orasında bulunan kasları yırtar ve midyeler doldurulduktan sonra pişerken açılmazlar.
Sonra her midyenin içine yarım yemek kaşığı pilav koyar ve üst üste gelecek şekilde kapatırız.
Dikkatli bir şekilde tencereye yerleştiririz.
Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirir bir çay bardağı da su ilave ettikten sonra kısık ateşte 20 dakika pişiririz.
Pişen ve ılıyan midyeleri soğutmak için dolaba koyarız.
Soğuduktan sonra limon sıkar afiyetle yeriz.