SEBZELİ KÖFTE
1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
Yarım su bardağı galeta unu
2 yemek kaşığı tahin
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet reyhan
Yarım demetten az kişniş
2 adet jalapeno biberi
2 yemek kaşığı susam
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Kızartmak için:
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Tahin Sos İçin:
4 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
Uarım demet maydanoz (ince ince kıyılmış)
Yapılışı
Taze kişniş, maydanoz ve reyhanın yaprak kısımlarını ayıkladıktan sonra taze soğanlarla birlikte incecik kıyın.
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı iri parçalar halinde doğrayın.
Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız jalapeno biberleri ince ince kıyın.
Bir gece önceden bol suda ıslattığınız nohutları, derin bir karıştırma kabına alın.
Doğranmış tüm yeşillikleri, kuru ve taze soğanları, jalapeno biberleri, tahin, galeta unu, susam, kimyon, zerdeçal, köri, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.
Tüm malzemeyi mutfak robotu ya da blenderda özlü bir hamur olacak şekilde püre haline getirin.
Zeytin yağını derin bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız falafel hamurundan parçalar kopartın.
Çelik bir kalıp yardımıyla ya da elinizde yuvarlayarak şekil verin.
Falafelleri, kızgın yağda renk alana kadar kızartın.
Dış kısmı çıtır, iç kısmı hafif yumuşak kalan falafelleriniz hazır.
Tahin sos yapılışı için:
Süzme yoğurt, limon suyu ve tahini bir kasenin içinde karıştırın, ince ince kıyılmış maydanozu eşliğinde ilave edin. Salata, yoğurt ya da tahinli sos eşliğinde kızaran falafelleri servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.