ŞIHIL MAHŞİ (Dolmaların Şahı) / 40 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
MALZEMELER:
- 3 adet küçük kabak
- 1 bardak Sıvı yağ (kızartmak için)
İç Harcı İçin;
- 100 gr dana kuzu karışık çift çekim kıyma
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Bir tutam Maydanoz
- Bir tutam Tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
Pişirme Sosu İçin;
- Yarım limonun suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 diş sarımsak
- 1,5 su bardağı kaynamış su
- Bir tutam tuz
Üzeri İçin;
- Bir kase yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Bir tutam Tuz
YAPILIŞI:
- Kıymayı tereyağı ile tencereye alın ve pişirmeye başlayın.
- Suyunu çekmeye yakın, tam kurumadan ince doğradığınız bir soğanı ve dolma fıstığı ekleyin karıştırıp kapağını soğanlar yumuşayana kadar kapatın.
- Ardından nohut, salça ve baharatları ve tuzunu ekleyin ve hepsi iyice karışınca ocaktan alın.
- İnce kıydığınız maydanozları ekleyin.
- Kabakları çok ince olmayacak şekilde oyun, oyacağın arka kısmı veya tırtırlı bir bıçak ile kabakların dışına şekil verin.
- Oyduktan sonra iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın ve az tuz ile tuzlayın.
- Kızdırdığınız yağda arkalı önlü çok kızarmayacak şekilde kızartın.
- Ardından kağıt havlu üzerinde fazla yağını bırakmasını sağlayın.
- Kabaklar soğuyunca içlerini kıyma harcı ile iyice doldurun.
- Ağızlarını içinden çıkardığınız birer parça kabak ile kapatın
- Bir tencere dizin.
- Pişirme sosu için; bir diş sarımsağı iyice ezin, salça ve limon ile karıştırın.
- Üzerine 1,5 su bardağı kaynamış su ekleyin, biraz tuz katın ve bu sosu kabakların üzerine gezdirin.
- 15 dk ocakta kapağını örterek pişirin...