X
X

El Açması Lazanya Tarifi - El Açması Lazanya Nasıl Yapılır?

El Açması Lazanya

MALZEMELER

Köz biber için;
200 gr közlenmiş kırmızı biber

Hamuru için;
320 gr un - 2 + 3/4 su bardağı
80 gr semolina
Tuz
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Beşamel için;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
Tuz
Beyaz biber
Muskat
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Sebzeli kıymasız bolonez harcı için;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 adet iri boy ince yemeklik doğranmış soğan
3 diş sarımsak
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet orta boy kabak
15-20 adet mantar
1 adet kereviz sapı
Tuz
Karabiber
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşıüı balzamik sirke

Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI:

Hamuru için;
Kırmızı biberlerinizi közleyin.
* Dilerseniz hazır közlenmiş biber de kullanabilirsiniz.
Közlediğiniz biberleri parçalayıcınızın içerisine ilave edin ve püre olana kadar çekin.
Bir karıştırma kabına un, semolina ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unlarınızın ortasını açıp içerisine kırmızı biber püresi, yumurta ve zeytinyağını ekleyip doğurun.
10 dakika buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkarttığınız makarna hamurunu ikiye bölün ve unlayarak merdaneyle makarna makinesine girecek şekilde ince uzun açın.
Hamurunuzu makarna makinenizden geçirmeye başlayın ve en genişten, dara doğru her aşamadan iki kere geçirerek ve tezgahınızda unlayarak hamurunuzu açın.
Açtığınız hamurdan lazanya yaprağı büyüklüğünde şeritler kesin.

Sebzeli kıymasız bolonez harcı;
Tavanızı ocağa alın ve ısıtın.
Zeytinyağı ve tereyağını ilave edin.
İnce yemeklik doğradığınız soğanları tavanıza ilave edin ve karıştırın.
Üzerine tuz ve karabiber ilave edip yumuşayana kadar pişirin.
Sarımsaklarınızı ezin ve tavaya ilave edin.
Rendelediğiniz havucu içerisine ilave edin ve karıştırın.
Kabaklarınızın çekirdekli kısımları dışarda kalacak şekilde küçük küp doğrayın ve tavanıza ilave edin.
Mantarlarınızı ince dilimleyin ve tavaya alıp pişirmeye devam edin.
Kereviz sapını ince doğrayın ve tavaya ilave edin.
Tuz ve karabiberi de ilave edin.
Her şey iyice pişince içerisine küçük küp doğradığınız domatesleri suyuyla birlikte ilave edin.
Toz şeker ve balzamik sirkeyi de ilave edip karıştırın.
Kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Beşamel sos için;
Sos tencerenizi ocağa alın.
İçerisine tereyağını ilave edin ve eritin.
Eriyen yağınızın içerisine unu ilave edin ve kavurun.
Ardında sütü ilave edin ve karıştırın.
Tuz, beyaz biber ve muskat rendesini ilave edip bir çırpma teli yardımıyla kıvam alana kadar karıştırın.
Sosunuz kıvam alınca rendelenmiş kaşar peynirini de içerisine ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.

Birleştirmek için;
Cam fırın kabınızın tabanına biraz beşamel yayın.
Lazanya yapraklarınızı tabana koyun ve üzerine hazırladığınız sebzeli kıymasız bolonez harcından gezdirin.
Üzerine beşamel sos gezdirin ve lazanya yapraklarını bu sefer yanına çevirerek yerleştirin.
Her şey bitene kadar bu sırayla yapmaya devam edin.
En üzerinde beşamel sos kalması önemli.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Rendelediğiniz kaşarları üzerine serpiştirin ve 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
Fırından çıkardığınız lazanyanızı dinlenmeye bırakın ve dilimleyerek servis edin.