Alt Üst Böreği
Malzemeler:
1 kg un
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
1 paket karbonat
250 gr tereyağı
Yoğurmak için 1 çay bardağı süt
Üzeri için:
Susam ve çörekotu
İç harcı için:
400 gr kıyma
2 soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Un bir kabın içine alınıp ortası açılır. Hamur için diğer malzemeler eklenip sütle yoğurulur. Yumuşak bir hamur yapmak için az gelirse süt ilave edilebilir. Hamur iki eşit parçaya bölünür. Hamurun dışı sıvıyağla nemlendirilir ve dinlenmeye bırakılır. Bir tencerede 1 kaşık tereyağıyla yemeklik doğranmış soğan kavurulur ve kıyma eklenip tekrar kavrulur. Tencere ocaktan alınıp tuz, karabiber ve maydanoz eklenir. Hamurlardan biri ince açılıp üzerine 125 gram oda sıcaklığındaki tereyağı sürülür.
Hamur rulo şeklinde sarılıp iki ucundan ortaya doğru yuvarlanır. Ortada buluşan iki daire üst üste yatırılır. Bu işlem daha çok kat oluşmasını sağlar. Ikinci hamurda aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan hamurlardan biri tekrar açılıp yağlanmış fırın tepsisine serilir. Kenarda kalan kısımlar kesilir. Ortasına kıymalı harç yayılır. İkinci hamur açılıp kıymanın üzeri kapatılır. Hamurun üzerine zeytinyağı sürülür. Bol susam ve çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.