Patlıcan Turşusu - Patlıcan Turşusu Tarifi - Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 kg.küçük boy patlıcan
- 2 adet domates
- 2-3 adet yeşil biber
- 6-7 adet sarmısak
- Yarım demet maydanoz
- Patlıcanların ağzına kapatmak için 2 adet kırmızı ve yeşil biber
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı şeker (ekşimeyi ve mayalanmayı hızlandırır)
- patlıcanları bağlamak için pamuklu yorgan ipi
Yapılışı
- Patlıcanların sap kısmını kesip,baş kısmına dokunmayın
- Karnıyarık yapar gibi karınlarını yarın.
- Kaynayan tuzlu suya atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.Çok fazla haşlanmaması gerekiyor yoksa patlıcanlar dağılır,erir.
- Patlıcanları sudan alıp soğuk suya atın.
- Bu su hemen ısınacağı için,patlıcanlar tamamen soğuyana kadar 2-3 kez suyunu değiştirin.
- Soğuyunca sudan alıp,kalınca bir bez üzerine kesik yerleri aşağı gelecek şekilde yanyana dizip üzerine ağırlık koyun.
- Ağırlığı patlıcanların üzerinden alın.
- Diğer tarafta domates,biber,maydanoz (benim evde yoktu kullanmadım) ve sarmısakları küçük küçük doğrayın.Biraz tuz atın ve patlıcanların içine doldurun.Eğer içiniz artarsa dolmalık biber doldurun,onu da turşu yapın.
- kırmızı biberleri patlıcanların ağzına uygun kesip kapatın.
- Pamuklu iplerden parça parça kesip patlıcanları tam ortadan bağlayın.(bunun için genelde maydanoz sapları kullanılır ama benim olmadığı için iple bağladım)
- 2 kiloluk cam kavanozu kaynar suyla iyice çalkalayın ki bakteri üreme ihtimali kalmasın.
- Kavanoza dikkatlice patlıcanları dizin.Boş kalan yerlere biber koyabilirsiniz.
- Bir kapta yaklaşık üç su bardağı steril su,sirke,tuz ve şekeri koyup tuz eriyene kadar karıştırın
- Patlıcanların üzerine yavaşça dökün.Üzerinde eksik yer kalırsa,biraz su ve sirke karışımı hazırlayıp tekrar dökün.
- Kavanozun ağzına temiz bir buzdolabı poşeti gerip kapağını kapatınki turşunuz hiç hava almasın.
- Turşunuzu güneş görmeyen bir yere koyun.Bir hafta sonra turşunuz hazır.