İmam Bayıldı
MALZEMELER
Kızartmak için;
4 adet patlıcan - küçük boy
Zeytinyağı
İç harcı için;
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan
12 diş sarımsak
3 adet sivri biber
3 tutam tuz
3 tutam karabiber
3 adet domates
1/2 demet maydanoz
1 dolu tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için;
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
5 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Patlıcanlar için;
Patlıcanlarınızın baş ve uç kısımlarını kesin.
Ortadan ikiye bölün ve kızgın zeytinyağında patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayıncaya kadar kızartın. Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerine alın.
İç harcı için;
Soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsakları boyundan ikiye bölün.
Biberleri ince doğrayın. Tavanızı ocağa alın, zeytinyağını ekleyip ısıtın.
Isınan yağınızın içerisine soğanınızı ekleyin ve hafif yumuşayana kadar soteleyin. Sotelenen soğanınızın içerisine sarımsak, biber ve sebzelerinizin kolay sotelenmesi için birazcık tuz ekleyip sotelemeye devam edin. Domateslerinizin kabuklarını soyun. Domateslerinizin çekirdeklerini çıkartın ve küçük küpler halinde doğrayın. Soğanlarınıza tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Domatesi ekleyin ve sotelemeye devam edin.
Toz şekeri içerisine ekleyin ve karıştırın.
Maydanozu ince ince doğrayın ve sotelenen sebzelerinizin içerisine alıp ocaktan alın.
Birleştirmek için;
Patlıcanları tencereye dizin.
Ortalarını, bıçak yardımıyla çizgi şeklinde açın, kaşıkla genişletin, tabana kadar inmemeye özen gösterin.
İçlerine biraz toz şeker, tuz ve karabiber serpip hazırladığınız harçtan doldurun.
Tavada kalan domatesli suyu (domatesin suyu kalmadıysa 2-3 yemek kaşığı suyu) tencerenin üzerine dökün.
Üzerine zeytinyağı ve su gezdirin.
Kapağı kapalı olarak 20 – 25 dakika pişirin.
Not: Eğer kızartma yapmak istemezseniz, her şeyi çiğ olarak, aynı metotla, pişirme süresini 1 saat civarında arttırarak yapabilirsiniz