BDP'li vekillerin fezlekelerinin Meclis'e gelmesiyle yeniden gündeme gelen dokunulmazlıkların kaldırılması dün gece Genç Bakış'ta tartışıldı.
Anayasa profesörü ve CHP Milletvekili Süheyl Batum'un konuk olduğu Abbas Güçlü ile Genç Bakış Işık Üniversitesi'nden ekrana geldi. Süheyl Batum ayrıca Kılıçdaroğlu'nun, "Abdullah Gül'ün adaylığını desteklerim" açıklaması da soruldu.
İşte programdan açıklamalar;
Prof. Dr. Süheyl Batum - Anayasa Hukukçusu ve CHP Eskişehir Milletvekili
Kılıçdaroğlu neden Gül'ü desteklerim dedi?
- Sayın Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanlığına Erdoğan ve Gül ikisi aday olursa kimi desteklerim diyorlar. Kılıçdaroğlu da Gül'ü desteklerim diyor. Bundan sakın CHP yelkenleri suya indirdi, bizden nasıl olsa birşey olmaz bari ikisi arasında birini destekleyelim dedi gibi bir sonuç çıkarmayın. Böyle birşey olur mu? CHP kesinlikle aday çıkaracaktır ve iki aday kalırsa bundan birisi mutlaka CHP'nin adayı olacaktır.
Türkiye'de dokunulmazlık suç işleme imtiyazı halinde
- Yasama dokunulmazlığı ilk defa İngiltere'de daha sonra Fransa'da, kralların, yöneticilerin insanları alıp süresiz hapsetme hakkını ortadan kaldırmak için ortaya çıkmış.
- Yasama dokunulmazlığının amacı milletvekilinin, milletvekilliği görevini yaparken, söylediği sözlerden ve kendisine isnat edilebilecek bir takım düzmece suçlamalarla görevini yapmaktan mahrum bırakılmasını önlemektir.
- Yasama dokunulmazlığının Türkiye'deki uygulaması milletvekilini bir tür suç işleme imtiyazı olan adam haline getiriyor.
CHP'nin görüşü
- Biz CHP olarak milletvekili yargılanabilmeli, soruşturulabilmeli, kovuşturulabilmeli diyoruz. Ancak yasama işlevini aksatacak şekilde tutuklanmasın, göz altına alınmasın, ev hapsi gibi hürriyeti bağlayıcı herhangi bir tedbir uygulanmasın. Sadece yargılama sürsün. Fakat suç hakkında ciddi deliller varsa o zaman Meclis tutuklanabilmesine karar versin veya dokunulmazlığını o zaman bu boyutta kaldıralım. Yani Meclis milletvekili hakkında yargılamayı engellemesin dedik. Ama bir trafik suçu isnat edilmişse ya da suçlama çok zayıfsa Meclis tutuklanmasına ya da gözaltına alınmasına izin vermesin. Ağır bir suçsa o zaman Meclis kararıyla yargılanabilsin, tutuklanabilsin. Ayrıca, eğer isnad edilen, milletvekili seçilmesine engel suçlardan biriyse, terör örgütü kurmak, üyesi olmak, dolandırıcılık, cinsel taciz gibi suçlar işlendiyse hemen ceza uygulansın. Ama toplantı gösteri yürüyüş kanununa aykırı davranmışsınız, 1 yıl cezanız var, o zaman milletvekilliğinin sonuna bırakılsın. Böyle bir ayırım yapalım dedik.
- Bir kişi hakkında suç isnadını oluşturan eylemlerin bütününe dosya diyoruz. Savcı bu dosyaya bakar ve soruşturulmasına karar verirse o suç dosyası olur. Sonra savcı lehte, aleyhte delilleri toplar. Uygun görmemişse dosyayı kapatır. Tersini düşünürse bir iddianame hazırlayıp mahkemeye verir. Fezleke ise dosyanın tamamını göndermeden Meclis'e yazılan talep yazısıdır. Suç isnadı ciddi, dokunulmazlığını kaldırıp yargılayın demektir.
- Biz CHP olarak verdiğimiz Anayasa önerisinde Yasama Sorumsuzluğunu ayırdık. Vekiller oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerden sorumlu tutulamazlar dedik. Bu net.
- 'Silivri’ye gittim, orada bir komedi gördüm' dediği için Sayın Kılıçdaroğlu hakkında fezleke düzenlendi. Bunun üzerine bütün milletvekillerimiz bizim dokunulmazlığımız kaldırılsın diye dilekçe verdik. Fakat Meclis'ten 'Bu kişilerin doğal talebine değil, Meclis’e gelen fezlekelere bağlıdır' cevabı geldi. Biz bu sisteme karşıyız.
AK Parti 15 gün önce ne dedi?
- AK Parti'nin önerisinde ise düzenleme eskisi gibi devam etsin, Meclis'in kararı olmadıkça, kimse tutulamasın, sorguya çekilemesin, yargılanamasın diyor. Şimdi Başbakan terör bunun dışında diyor. Neden yazmadınız o zaman? Bu öneri 15 gün önce verilmiş. 15 gün sonra mı bir anda dünyanın farkına varıldı?
Komisyon'da karşı koyacağız
- Biz Adalet Komisyonu’nda sadece 10 kişinin dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı koyacağız. Terör suçuna karşı olmamıza rağmen önümüze geldiğinde milletvekillerimizin bir kısmı kaldırılsın, bir kısmı kaldırılmasın yönünde oy kullanır.
1994 neden farklı?
- 1994 farklıymış. Yalan. 1994’te terör var, şehitler veriliyor. O dönemde Orhan Doğan’ın milletvekili lojmanlarındaki evinde bir PKK militanını sahte adla yatırdığı ve hatta Meclis polikliniğinde tedavi ettirdiği ortaya çıktı. İnfial oldu. Aynı günlerde Maltepe’de Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine bomba atıldı. Gencecik öğrenciler öldü. O sırada Hatip Dicle çıktı; "Bu bir savaş, savaşta askerler ölür, genç mi yaşlı mı, üniformalı mı, sivil mi farketmez" dedi. Bunlar üzerine dokunulmazlıklar kaldırıldı.
Dokunulmazlık tartışması bir proje
- Dokunulmazlık konusu bir oyun. Ben bu dokunulmazlıkların sonunun bir yere gideceğini düşünüyorum. Bu bir proje. Türkiye’de hiçbirşey boş tartışılmıyor.
Kürsü dokunulmazlığında terör övülebilir ama ayrımcılık suçu işlenemez
- Bir parlementer çıkıp parlamentoda temsil ettiği kitlenin düşüncelerini dile getirebilsin diye kürsü dokunulmazlığı, mutlak dokunulmazlık ya da yasama sorumsuzluğu denilen bir kurum getirilmiştir. Buna sonuna kadar hemfikiriz. Teröre karşı olmamıza rağmen söylüyorum, terörü de övebilmeli. Ama hakaret, ayrımcılık, aşağılama suçunu işlememeli.
Meclis'teki fezlekelerde çok ciddi suçlar var
- Meclis'teki fezlekeler arasında çok ciddi suçlar da var, ciddi olmayan suçlar da var. Sayın Kılıçdaroğlu ve toplantıyı düzenleyenler hakkında Samsun'da hava karardıktan sonra konuşmasına 10 dakika devam ettiği için bir iddaname düzenlenmiş ve 1 yıl 2 ay ceza vermiş. Bu ceza o kişilerin milletvekili olmasını da engelleyecek. Bu korkunç birşey.
Balbay'ı neden aday gösterdik?
- Mustafa Balbay’ın hakkında sadece bir suçlama var. Daha kesinleşmedi. Yargılaması tutuklu devam ettiği için içeride. Biz diyoruz ki milletvekili seçilmiş, yargıla, kovuştur ama tutuklama. Biz cezası kesinleşmiş, hüküm giymiş birini milletvekili adaylığına koymadık. Zaten koyamazdık. Yüksek Seçim Kurulu buna izin vermiyor. Hakkında bir soruşturma var. Biz buna inanmıyoruz. Milletvekili adayı gösterdik, seçildi. Kesinleşirse zaten milletvekilliği düşer.