X
X

Afyonlu Kıvrım tarifi

28.02.2012 Salı 11:06 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Konya'nın yöresel tatlarından Afyonlu Kıvrım'ın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için:
2 Adet yumurta
2 Yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 Çay bardağı zeytinyağı
Alabildiği kadar un
1 Kase haşhaş
Nişasta

Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3,5 bardak Su
1 yemek kaşığı limon suyu

Üzerine:
1 Çay bardağı zeytinyağı
4 Yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Derin bir kaba; 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su ve tuz ekleyip; alabildiği kadar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru bir kenara alıp dinlendirin. Daha sonra hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Bezeleri nişasta ile tepsi büyüklüğünde açıp, kuruması için bir örtünün üzerine alın.Kuruyan yufkaları, pasta dilimlermiş gibi 8 eşit parçaya kesin. Üzerine dövülmüş haşhaş serpin. Pasta dilimi şeklinde kesip, üzerine haşhaş serptiğiniz yufkanın sivri ucundan oklava yardımı ile sarıp bir rulo ede edin. Oklavanın üzerindeyken ruloyu iki ucundan bastırarak büzün ve okavayı içinden çıkartıp, büzdüğünüz hamura yuvarlak şekil verip fırın tepsisine dizin. Bütün bezeleri aynı şekilde açıp, şekil verdikten sonra tepsiye dizin. Ayrı bir tavada 1 çay bardağı zeytinyağı ve 4 yemek kaşığı tereyağını kızdırıp, tepsideki hamurların üzerine gezdirip, tepsiyi fırına verin. Hamurların üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın. Küçük bir tencerede 3 su bardağı toz şekerin üzerine 3,5 bardak su ilave edip kaynatın. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip 5 dakika sonra ocaktan alın. Hazırladığınız şerbeti sıcakken kızaran hamurların üzerine döküp servis yapın.

 

MUTFAĞIM VİDEOLARI