Akşamdan ıslatılıp bir taşım kaynatılan yarma ve nohutun üzerine çıkacak kadar su eklenip yumuşayana kadar pişirilir. İçine 1 yemek kaşığı domates salçası eklenip karıştırılır. (Amasya Keşkeği’nin özelliği ezilmeden pişirilmesi, macun kıvamında olmamasıdır)
Etler de suyunu çekene ve rengi dönene kadar ayrı bir tencerede kapağı kapalı olarak kavrulur. Kavrulan etlerin üzerine çıkmayacak kadar sıcak su dökülüp etler kemiklerinden sıyrılanan kadar haşlanır. Etler kemiklerinden ayrılıp iri iri parçalanır. Keşkek büyük bir fırın tepsisine dökülür. Pastırmalar doğranıp keşkeğin içine eklenir. 1 küçük kaseye biraz keşkekten alınır ve 1 yemek kaşığı domates salçası içinde eritilerek tepsideki keşkeğe dökülür. Etler de eklenir ve keşkek tüm malzemeleri ile harmanlanır. 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. 3 yemek kaşığı tereyağında 2 yemek kaşığı domates salçası kavrulur ve hazırlanan sos keşkeğin üzerine dökülür.
Amasya Keşkeği servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN