Malzemeler:
2 adet tam yumurta
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı süt1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
750 gr tereyağı
500 gr dövülmüş ceviz
Aldığı kadar un
Şerbeti için:
1 ½ kg toz şeker
5 bardak su
1 çay bardağı soğuk su
½ limonun suyu
Yapılışı:
Karıştırma kabına yoğurt, sirke, kabartma tozu, bir fiske tuz, süt ilave edilir. Üzerine 2 yumurta, beyazı ile birlikte eklenir. 2 adet de yumurta sarısı konur ve tüm malzemeler el ile karıştırılır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenerek yoğrulur.İyice özleşmesi için; hamurdan küçük küçük parçalar koparılıp üst üste konur ve yoğrulmaya devam edilir. Hamrun üzeri bezle kapatılıp biraz dinlendirilir. 750 gr tereyağı kısık ateşte eritilir. Eridikçe çıkan köpüğü ayrılır. Ceviz içleri dövülüp ufalanır. Hamur 4 eşit bezeye ayrılır. İlk beze de 10 eşit parçaya ayrılır. Her parça nişasta serpilen zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. 10 küçük yufka aralarına bolca nişasta serpilerek üst üste dizilir ve hepsi birden kolayca açılır.Elde edilen 10 yufkanın en üst katı bolca cevizle kaplanır ve oklava ile sarılarak rulo haline getirilir. Oklava rulonun arasından çekilir ve rulo bir su bardağının ağzı ile ay şeklinde parçalara kesilir.Kalan 3 beze de aynı şekilde açılır ve kesilip fırın tepsisine dizilir. Baklavaların üzerine erimiş tereyağı dökülür. 150 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır.Şerbeti için; 1 buçuk kilo şeker tencereye alınır ve 5 bardak su ilave edilerek kaynatılır. Şerbeti ocaktan almadan önce şekerlenmemesi için üzerine 1 çay bardağı soğuk su ve yarım limonun suyu eklenir. Baklava soğukken üzerine sıcak şerbet dökülür.
Ay Baklava servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN