X
X

Ayşe Hatun Böreği tarifi

23.01.2012 Pazartesi 11:03 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Ayşe Hatun Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kg biftek
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
½ kuru soğan
3 adet defne yaprağı
2-3 adet tane karabiber
2 adet kakule
1 tutam biberiye
 
Hamuru için:
4 ½ su bardağı elenmiş un
• 1 adet yumurta
• 1 su bardağı zeytinyağı
• ½ çay bardağı elma sirkesi
• 1 tatlı kaşığı karbonat
• 1 tatlı kaşığı tuz
• ½ çay kaşığı şeker
 
Sosu için:
• 5 kepçe et suyu
• 1 ½ çorba kaşığı un
• 1 yemek kaşığı nane
• 1 yemek kaşığı pulbiber
• Tereyağı
 
Yapılışı:
Biftek etleri düdüklü tencereye alınır ve kapağı açık şekilde köpüğü çıkana kadar haşlanır.İnce bir bez içine defne yaprağı, biberiye, kakule ve karabiber konur ve ağzı bağlanarak baharat bohçası elde edilir. Kaynayan etin köpüğü alınır ve baharat bohçası, doğranmamış yarım soğan, 1 çay kaşığı tuz ve salça eklenir.  Kapağı kapatılan düdüklü tencerede 20 dakika pişirilir.Hamuru için; yoğurma kabına alınan una; tuz, karbonat, bir fiske şeker eklenir ve hamurun ortası havuz gibi açılarak 1 adet yumurta kırılır. Hafif hafif tüm malzemeler karıştırılırken üzerine zeytinyağı ve üzüm sirkesi eklenir. Hamur biraz da su eklenerek kulak memesi kıvamında  yumuşak bir hamur elde edene kadar güzelce yoğrulur.Hazırlanan börek hamuru  beş eşit bezeye ayrılır. Her beze un serpilen zeminde ince ince açılır ve her yufka 4 eşit parçaya bölünerek, üçgen yufkalar elde edilir.Pişen etler suyundan süzülerek ayrı bir kaba alınır ve soğutulur. Soğuyan etler el ile küçük parçalara ayrılır. Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı yağ eritilir. Her yufkaya yağ sürülüp ortasına didilmiş biftek konarak bohça şeklinde katlanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Bir kaba un ve et suyu eklenerek koyulaşana kadar pişirilerek sos hazırlanır. Yine bir tavada tereyağında nane ve pulbiber kızdırılır. Pişen böreğin üzerine et suyundan hazırlanan sos dökülür, üzerine 1 kaşık yoğurt eklenir ve üzerine naneli ve pul biberli tereyağlı sos gezdirilir.Ayşe Hatun Böreği servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI