X
X

Çökelekli ve Peynirli Ay Böreği tarifi

01.02.2012 Çarşamba 11:19 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Çökelekli ve Peynirli Ay Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Hamuru için:
4 kase un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tuz
 
Harcı için:
500 gr çökelek
400 gr beyaz peynir
3 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
½ demet maydanoz
2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
 
Kızartmak için:
Zeytinyağı ve ayçiçek yağı
 
Yapılışı:
Böreğin hamurunu hazırlamak için geniş bir yoğurma kabına un, yoğurt, zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı tuz konur ve iyice yoğrulmaya başlanır. Biraz da su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve iç harcı hazırlanana kadar dinlendirilir.İç harcı için, soğanlar ve biberler küçük küçük doğranır ve kavurmak için tavaya alınır. Tavaya 2 su bardağı zeytinyağı eklenir ve malzemeler pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğan ve biberler pembeleşince içine çökelek konur ve 1 tatlı kaşığı da pulbiber  eklenip biraz daha karıştırılır.Maydanozlar ince ince kıyılır, tavadaki malzemelere eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Harç iyice soğuyunca içine beyaz peynir rendelenir ve karıştırılır.Dinlenen hamur, mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze unlanan zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, ortasına harcı konup kapatılır ve yarım ay şeklinde kesilir. Tüm bezeler aynı şekilde hazırlanır.Ay Börekleri iki yüzü de pişene kadar bol kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınır.Çökelekli ve Peynirli Ay Böreği servise hazırdır.
 


Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI