Malzemeler:
5 diş sarımsak
3 yemek kaşığı salça
2 adet havuç
1 adet soğan
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı şeker
Köftesi için:
200 gr. dövme kuzu eti
150 gr. koyun iç yağı
2 su bardağı kepekli -normal karışık ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı un
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Oruk köftelerinin dış yüzünü yoğurmak için bir tepsi ve bulgur çıkarılır. Tepsiye iki su bardağı kepekli ve normal karışık bulgur dökülür. Biber salçası ve kıyılmış soğan eklenir. Harca kimyon ve bir tatlı kaşığı da tuz serpilir. 1 yemek kaşığı unun ardından harç hafif suyla ıslatılır ve karıştırılır. Harçtan misket köfteler koparılır ve yuvarlanır. Dış harç için dövülmüş kuzu eti ve bulgur çiğ köfte usulü yoğurulur. Harçtan koparılan parçalardan ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Suyla ıslatılan elde köfte işaret parmağıyla çevire çevire oyulur. İç yağ ve baharatla yoğrulan misket köfteler koyulduktan sonra oruklar avuç içinde kavranarak tepesinden kapatılır.
Bir çay bardağı sıvı yağ eklenen tencereye sarımsak ve havuçlar ilave edilir. Soğanlar da kavrulmak üzere ocağa alınır. Tencereye 1 kaşık undan sonra 3 yemek kaşığı salça koyulur. Tüm içeriğe salça ve sıcak su ilave edilir. Limon tuzu eklendikten sonra aşa toz şeker serpilir. Dışı bulgurlu kıymalı, harcı iç yağlı ve baharatlı köfteler tencereye atılır. Pişen ekşi aşı derin bir kasede servis edilir.