Malzemeler:
1 kg yağsız kuşbaşı dana eti
4 su bardağı pirinç
2 adet lavaş ekmeği
7 yemek kaşığı lepe (kırık nohut)
1 adet soğan
2 demet sebzi ya da 2 demet yeşil soğanın sapı
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı limon tuzu
4 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
1 kg yağsız kuşbaşı dana eti haşlanır. 4 su bardağı pirinç ıslatılır. 1 soğan yemeklik doğranır, 2 yemek kaşığı margarinde kavrulur. Haşlanan etler soğanların üzerine alınarak kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı zerdeçal ilave edilir. Etlerin üzerini kaplayacak kadar sıcak su katılır, 7 yemek kaşığı kırık nohut, uzunca doğranmış 2 demet sebzi, 1 tatlı kaşığı limon tuzu eklenir ve pişmeye bırakılır.
Önceden ıslatışmış pirinçler, iyice yıkanır, ayrı bir tencerede bol sıcak suda haşlanmaya alınır, tuzu ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılıp süzgeçten geçirilir.
Bir tavada 2 yemek kaşığı margarin, 2 yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ eritilir. Büyükçe bir tencerenin dibine lavaş ekmekleri yerleştirilir. Hazırlanan süzme pilav, arasına yağ karışımından gezdirilerek tencereye alınır. Kapakla tencere arasına kağıt havlu serilir, kısık ateşte demlenmeye alınır. Pilav servis tabağına alınır, üzerine etli malzeme yerleştirilir, suyundan gezdirilir, kızarmış lavaş ekmeğiyle süslenir.
Ekşili Pilav, servis hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN