Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
2 kase pirinç
1 kase badem
1 adet soğan
1 bardak sumak ekşisi
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı tereyağı
Terbiye için:
1 adet limon
2 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:
Tuzlanan iki kase pirinç ıslatılır. Yemeklik doğranan soğan eritilen tereyağında kavurulmaya başlanır. Bir tatlı kaşığı salça pembeleşen soğanlarla birlikte kavurulur. Ayrı bir tavada da ve bir kase badem kavurulur. Kavurulan malzemelerin üzerine bir tatlı kaşığı da reyhan serpilir. Suyu süzülen pirinç soğan ve salçaya eklenerek birlikte kavrulmaya devam edilir. Bademleri de pirinç ve soğanın üzerine eklenip kavurulduktan sonra, su katılarak pişirilmeye başlanır. Tüm tavuğun üzerine iki yemek kaşığı karabiber serpilir. Sıkılan bir limon suyu karabiber serpilen tavuğun üzerine dökülerek terbiyelenir. Büyük bir kase sumak üzerine sıcak su dökülerek demlenir. Terbiyelenip dinlendirilen tavuk bademli pirinçli harçla doldurulur ve dikilir. İçi dolan tavuk üzeri kızarana kadar tereyağında çevirilerek kızartılır. Kızartılan tavuk tencereye alınarak üzerine sıcak su dökülerek haşlanmaya başlanır. Üzerine ekşisini alacağı demlenen sumak suyu eklenerek pişmeye bırakılır. Pişen tavuk haşlandığı sudan alınarak artan bademli pilavın üzerinde servis edilir.
Ekşili tavuk sunuma hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN