Malzemeler:
2 tatlı kaşığı kaymak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığ kakule
1 tatlı kaşığ muskat
1 tatlı kaşığı toz maya
3 su bardağı ceviz
2 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
3 adet yumurta sarısı
550 gr tereyağı
500 gr un
Şerbeti için;
1 tutam safran
4 bardak şeker
2 bardak su
Yapılışı:
Hamuru için yarım kilo unun üzerine 1 tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal atılır. 50 gr tereyağı, 2 tatlı kaşığı kaymak ile 2 yumurtanın sarısı eklenir. 1 tatlı kaşığı toz maya ve 1 çay kaşığı şeker; 1 su bardağı ılık sütle eritilip malzemelerin üzerine dökülür. Baklava hamuru 1 su bardağı ılık süt dökülerek toparlanana kadar yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır. İç harcı için; 3 su bardağı dövülmüş ceviz, kakule, muskat ve 2 su bardağı şekerle karıştırılır. 500 gr tereyağı eritilir. Şerbeti için; 1 tutam safran yarım çay bardağı suda 3 saat bekletilir. 4 bardak şeker, 2 bardak suyla kısık ateşte kaynatılır. Kaynayınca safran eklenip ocaktan alınır.(Safranlı sudan 1 tatlı kaşığı kadar ayrılır) Dinlenen hamur 9 eşit bezeye ayrılır. İlk beze incecik açılıp yağlanmış tepsiye serilip erimiş tereyağı sürülür. İkinci beze de incecik açılır ve tepsiye alınır. Arası yağlı iki kat yufkanın üzeri cevizli içle kaplanır. Kalan 7 adet beze de incecik açılıp araları yağlanıp cevizli içle kaplanarak tepsiye yerleştirilir. Baklavanın dışarıda kalan kenararı kesilir ve 2 parmak genişliğinde kare dilimlere ayrılır. Baklava dilimlerinin üzerine ceviz parçaları yerleştirilir. 1 yumurta sarısı, ayırdığımız 1 tatlı kaşığı safranla çırpılıp baklavanın üzerine sürülür. Baklavamız önceden ortalama 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık 10 dakika pişirilip üzerine kızgın tereyağının kalanı dökülür ve yeniden fırına verilip pişmeye bırakılır. Pişen baklavanın üzerine ılık şerbet dökülür.
Gence Baklavası servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN