X
X

İskorpit Çorbası tarifi

28.06.2012 Perşembe 15:18 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Çanakkale'nin yöresel tatlarından İskorpit Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

3 adet iskorpit veya lipsos
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet kereviz
½  havuç
2 defne yaprağı
1 limon1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam karabiber
1 tutam beyaz biber
1 tutam safran
1 tutam kurutulmuş dereotu
1 tane damla sakızı
 
Yapılışı:
İskorpitin dikenli üst yüzgeci sırt boyunca dikkatlice kesilip çıkartılır. Karın kısmı kesilip sakatatları temizlenir. Pulları bıçakla sıyrılarak yıkanır. Tencere suyla doldurulur. İçine bir bütün soğan atılır. 1 patates, yarım havuç, 1 adet kereviz bütün olarak eklenir.  Balıklar koyulur.1 tutam tuz ve 2 defne yaprağı koyulup haşlanır.Haşlanan iskorpitler ve sebzeler suyun içinden alınıp soğutuluru. Soğan kullanılmaz diğer sebzleler rendelenir. İskorpitlerin etleri ayıklanıp küçük parçalara ayrılır.Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur. Yağın üzerine 4 yemek kaşığı un eklenip hızla karıştırılır. 2 yemek kaşığı  teyeyağı da eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine kevgirde geçirilen balık suyu dökülür. Biraz da sıcak su eklenir. İskorpitler ve rendelenmiş sebzeler ilave edilir. Bir tutam tuz serpilir. 1 tane damla sakızı ve 1’er tutam karabiber ve beyaz biberle lezzetlendirilir. Bir tutam safran katılır. Kabuğu alınmış 1 limon dilimi koyulur.1 yumurta sarısı ve yarım limon suyu çırpılır, çorbaya eklenir. Üzerine kurutulmuş dereotu serpilir.
 
İskorpit Çorbası servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI