Malzemeler:
Göz kararı un,
Yaş maya,
3 yemek kaşığı şeker,
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için:
1 su bardağı şeker,
1 su bardağından eksik su
Kızartmak için:
2 litre sıvıyağ
Şerbetinin yapılışı:
1 su bardağı şekere 1 su bardağından eksik ılık su konulur. Karıştırılarak şeker eritilir.
Yapılışı:
Derin bir kabın için 3,5 bardak ılık su dökülür. Üzerine küçük parçalar haline getirilen yaş maya atılır. Hamurun kabarması için 3 yemek kaşığı şeker ilave edilir. Bir miktar tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçeği yağı dökülür. Tüm malzeme elle karıştırılarak mayanın gevşemesi sağlanır. Ardından alabildiği kadar un ilave edilir. Lokma sıkılarak atılacağı için hamurun kıvamının sert olması gerekir. Hamur, içine hava kabarcıkları katarak, vurmak suretiyle karıştırılır. 20 dakika elle sürekli çırpılan hamurun kabarması için dinlenmeye bırakılır.Küçük bir kaba el ıslatmak için su konulur. 2 litre ayçiçeği yağı tavada kızdırılır. Önce kabın içindeki suda el ıslatılır sonra mayalanan hamurdan avuç içine alınır, sıkarak top haline getirilir. Ortası baş parmağı ile delinir(Yağda eşit oranda kızarması için ortasını mutlaka delmek gerekir). Top halindeki hamur yağın içine atılır. Her iki tarafı da eşit oradan kızaran lokmalar yağdan çıkarılıp, servis tabağına alınır. Üzerine soğuk şerbet gezdirilir. İzmir lokmamız servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN