Malzemeler:
Karapancar
350 gr kuşbaşı dana eti
2 büyük kahve fincanı pilavlık bulgur
1 büyük kahve fincanı yeşil mercimek
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yapılışı:
Etler düdüklü tencereye alınır ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber eklenir. 3 büyük kahve fincanı sıcak su ve etin daha yumuşak olması için 1 yemek kaşığı da zeytinyağı eklenerek pişmeye bırakılır. Sarmısaklar kolayca soyulması için suda bekletilir . Yeşil mercimek yıkanıp süzülür. Ayrı bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır. Soğanlar küçük küçük doğranır ve güveç tencereye alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ ve 2 yemek kaşığı tereyağ eklenir. Tuz ve karabiber de konarak pembeleşene kadar kavrulur.Karapancar bir makas yardımı ile küçük küçük kesilir, yıkanır ve süzgeç yardımı ile suyu süzülür. Üzerine açılması için sıcak su gezdirilir. Kavrulan soğanlara biber ve domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Güveç tencereye pulbiber, karabiber ve tuz eklenir. 3 kepçe haşlanmış et ve 2 kepçe de et suyu soğanların üzerine ilave edilir. Karapancar da tencereye alınır. Bulgur yıkanıp süzülür ve güveçteki malzemelere eklenir. Suyunu çekip pişen mercimekler süzülür ve yemeğe ilave edilir.Tüm mazlemeler biraz kavrulduktan sonra üzerini geçmeyecek kadar sıcak su tencereye eklenir. Tuz ve pulbiber de ilave edilir. Kolay soyulması için suda bekletilen sarmısaklar ayıklanır. İnce ince doğranır ve güveçte pişen yemeğe eklenir. Güvecin ağzı alüminyum folyo ile kaplanır ve üzerine uygun bir tencere kapağı kapatılıp pişirilir.Karapancar yemeği servise hazırdır.