X
X

Kavurmalı Kömbe tarifi

13.06.2012 Çarşamba 10:38 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Kavurmalı Kömbe'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

500 gr dana kıyma
500 gr kuşbaşı dana eti
2 orta boy patates
2 büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
 
Hamuru için:
1 paket yaş maya
½ su bardağı süt
½ su bardağı zeytinyağı
1 ½ tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar kepekli ve beyaz un karışımı
 
Yapılışı:
Yarımşar kilo dana kıyma ve kuşbaşı dana eti silme 2 çay kaşığı tuzla birlikte karıştırılarak tencerenin kapağı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişirilir. Yarım çay bardağı zeytinyağı ve dolu dolu 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir.  2 büyük boy kuru soğan yemeklik doğranıp ete eklenir. 2 orta boy patatesin kabukları soyulur ve rendelenir. Soğanlar diriliğini kaybedince kavurmaya ilave edilir. Tuz ve pulbiberle lezzetlendirilip soğumaya bırakılır.Hamuru için; Beyaz ve kepekli un karışımı yoğurma kabına konur. 1 bardak ılık suyun içinde 1 paket yaş maya eritilir. Unun üzerine dökülür, yarımşar su bardağı süt ve zeytinyağı ve tuz eklenip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Üzerine bez örtülüp dinlenme bırakılır. Mayalı hamurdan ara katlar için 8’er adet beze, en üst kat için 10 beze ayrılır. Unlu zeminde açılan hamurlar araları zeytinyağıyla yağlanarak üst üste dizilir. Kat kat hamur birlikte açılarak tek bir yufka elde edilip tepsiye serilir,  zeytinyağıyla yağlanır. (Yağlı hamur olduğundan tüm yufkalar elde de genişletilebilir) ikinci kat içinde 8 adet beze aynı şekilde açılır, tepsiye serilip yağlanır. Üzrine iç harcın yarısı yerleştirilir. Son 8 beze de açılıp tepsiye alınır ve yağlanıp üzerine iç harç konur. Kömbenin kapağı için ayrılan 10 adet beze de açılır ve tepsiye serilir.  Kömbe fırına verilmeden önce dilimlenir. Piştiğinde hoş bir sunum ortaya çıkması için her dilimin ortasına oklavanın ucuyla hafifçe bastırılır.1 yemek kaşığı unun üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt konur ve  biraaz zeytinyağıyla çırpılıp kömbenin üzerine sürülür. Üzerine nar gibi kızarana kadar fırında pişirilir.
 
Kavurmalı Kömbe servise hazırdır.


MUTFAĞIM VİDEOLARI