Malzemeler:
250 gr taze kaşar
100 gr sert beyaz peynir
6 su bardağı un
½ paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
İçi için:
500 gr dana kıyma
6 orta boy soğan
6 adet çarliston biber
3 adet patlıcan
4 adet domates
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Böreğin hamuru için; derince bir kaba un ilave edilir. Küçük bir kaseye su konur ve yarım paket yaş maya içine eklenip 1 yemek kaşığı toz şekerle eritilir. Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve eritilen maya dökülür ve hamur yoğrulmaya başlanır. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerine bez örtülür ve dinlenmeye bırakılır.İçi için; soğanlar küçük küçük doğranır. Tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ eklenir ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Patlıcanların kabukları soyulur ve kararmaması için tuzlu suya koyulur. Kavrulan soğanlara kıyma eklenir. Patlıcanların suyu süzülür ve rengi dönen kıymaya ilave edilir.Biberler küçük küçük doğranır ve tavaya eklenir. 4 adet domates rendelenip pişmekte olan harca ilave edilir. Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası katılır. Harç biraz suyunu çekince altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.Dinlenen hamur 6 eşit bezeye ayrılır. Her beze un serpilen zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve araları yağlanarak üst üste dizilir. Tüm yufkalar elde biraz bastırılıp bütünleştirildikten sonra merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Tepsi yağlanır ve yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Kenarlara; küçük küçük tereyağı ve beyaz peynir parçaları yerleştirilip içe doğru burularak kapatılır. Fırında yaklaşık 5-10 dakika pişirilir.Fırında biraz pişmeye bıraktığımız börek tabanı alınır ve içine kıymalı harç dökülür. Fırında kenarları iyice kızarana kadar pişirilir. Börek fırından çıkarılır ve üzeri rendelenmiş kaşar peyniri ile kaplanır. Yaklaşık 5 dakika daha fırında pişirilir.
Kenarlı Börek servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN