Malzemeler:
3 su bardağı yeşil mercimek
3 su bardağı ezilmiş haşhaş
3 su bardağı un
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı sirke
2 yemek kaşığı iç yağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
2 adet yeşil mercimek üzerini çıkacak kadar suyla birlikte haşlanır. Hamuru için; 3 su bardağı unun üzerine 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı sirke eklenir ve azar azar su eklenerek yumuşak bir kıvam alana kadar yoğrulup dinlenmeye bırakılır. 1 adet soğan küçük küçük doğranıp biraz sıvı yağ ile kavrulur. 2 yemek kaşığı iç yağ eritilir. Eriyen iç yağ, 1 çay bardağı sıvı yağ ile karıştırılır. Dinlenen hamur iki bezeye ayrılır. İlk beze un serpilerek büyükçe bir tepsi genişliğinde açılır. Açılan hamur yağ karışımıyla yağlanır. Yağlanan yufkanın üzerine ezilmiş haşhaş sürülür ve zarf şeklinde kapatılır. Hamurun ikinci bezesi de aynı şekilde açılır, yağlanıp üzerine ezilmiş haşhaş sürülür. Ortasına zarf şeklinde kapatılan ilk hamur yerleştirilir. Kenarları katlanıp kapatılır. İç içe kapatılan hamur dolapta soğutulur.
Haşlanan mercimek süzülür ve pembeleşene kadar kavrulan soğanla karıştırılıp, 1 tutam tuz ve 1 çay kaşığı karabiber serpilir. Dolapta soğuyan hamur 3 parmak genişiliğinde karelere kesilir. Kesilen her parça (un veya yağ dökülmeden) açılır. Ortasına mercimekli iç yerleştirilir ve kenarları üst üste gelecek şekilde kapatılır. Hazırlanan içi nercimekli dikdörtgen şekilde kapatılmış hamurlar yağlı tepsiye dizilir. Hamurların üzerine sıvı yağ ve iç yağ karışımından sürülür ve 200 derecede ısıtılmış fırında pişilir.
Mercimekli Bükme servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN