X
X

Nohutlu Köfte tarifi

15.10.2012 Pazartesi 09:41 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Urfa'nın yöresel tatlarından Nohutlu Köfte tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

Dışı için:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı ince bulgur
½  su bardağı nohut
4 tatlı kaşığı toz isot
 
Harcı için:
6 adet isot ya da acı kırmızı biber
4 adet domates
3 adet soğan
4 tatlı kaşığı karabiber
 
Yapılışı:
Bir yoğurma tepsisine kırık buğday ve yanına bir su bardağı  ince bulgur eklenir. Biraz suyla  yumuşamaya bırakılır. Önceden haşlanmış nohutlar rondoda çekilir ve ayrı bir kaba aktarılır.   Azar azar suyla  beraber bulgur ve buğday çiğköfte gibi kuvvetlice yoğrulmaya başlanır. Tepsiye  tuzu da  serpilir. Tepsi  kurumaya başladığında   azar azar su   ilave edilir. Haşlanıp çekilen nohutu da harca ilave edilir ve yoğurmaya devam edilir.   Köftenin iç harcı için soğanları piyazlık doğranır, bir süzgece alınınarak tuzla ovulur. İsotlar ve domatesler küp küp kesilir. İç harç bir kaseye alınır üzerine ovulan soğanlar ilave edilir. Harç tuz ve karabiberle harman edilir.   Kıvama gelen dış harçtan limon büyüklüğünde parçalar alınır. Hızlıca yuvarlanırken ortası parmak bastırıp oyulur. Köftenin iç harcı bu oyuğa yerleştirilir. Köfte kapatılır ve yayvan şekillendirilir. Bir tencereye kaynamış su alınır ve  iki tatlı kaşığı  tuzu atılarak köfteler pişmeye alınır. Pişen köfteler süzgeçte soğumaya bırakılır ve  servis edilir . Nohutlu köftenin yanında koruk suyu da sunulabilir.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI