500 gr. et,
3- 4 adet kurutulmuş acı kırmızı biber,
2 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 büyük soğan,
1 diş sarımsak,
2 tatlı kaşığı nane,
2 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz
İçinin yapılışı:
250 gram kıyma tencerede hiç yağ eklemeden kavrulur. Sulanması için bir miktar tuz eklenir. Burada kıymanın suyunu çekene kadar kavurmak önemlidir. Kavrulan kıymanın üzerine 1 büyük soğan doğranır. Ardından 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Kavrulmuş malzemelerin içine 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 avuç ceviz ve 1 demet maydanoz ilave edilir. Tencerenin ısısında maydanozların ölmesi gerektiği için ocağın altı kapatılır.
İç yağının yapılışı:
Kuyruk yağı, nane, karabiber, tuz, bol maydanoz ve bir avuç ceviz karıştırılır. İçindeki kuyruk yağı eriyeceği için maydanozun ve cevizin bol miktarda olması gerekir.
Yapılışı:
3- 4 adet kurutulmuş acı biber, çekirdeklerinden temizlenir. Temizlenen biberler bir tencereye alınır. Üzerine sıcak su ilave edilir. Biberlerin üzerine çıkacak miktarda su konulur. Ve biberler haşlanır.Geniş bir kap içinde 5 su bardağı bulgur, 2 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz ıslatılır. Üzerine 1 büyük soğan iri iri doğranır ve malzemeler dinlenmeye bırakılır. Öte yanda tencere içinde haşlanan kuru biberlerin açılması beklenir. Haşlanmış biberler suyun içinden çıkarılır çıkarılmaz malzemelerin üzerine atılır. Ve bir miktar su ile tüm malzemeler elle yoğrulur. Malzemelerin iyi karışması için robot veya et makinesinde iki defa çekilir. 500 gram et çekilmiş malzemelerin üzerine eklenir ve elle yoğrulur.
Oruk 4 farklı şekilde yapılır
Kuyruklu oruğun yapılışı:
Margarin ile tepsi yağlanır. Ceviz büyüklüğünde parçalar haline getirilen hamura yuvarlak şekil verilir. Hazırlanan kuyruk yağlı iç harcından bir miktar hamura konulur. Aynı büyüklükte bir parça ile hamurun üstü kapatılıp tepsiye yerleştirilir. Fırında pişen kuyruklu oruğumuz servise hazırdır.
Tepsi oruğunun yapılışı:
Hazırlanan hamuru iki eşit parçaya bölünür. Yarısı yağlanan tepsiye elle bastırarak 1- 1,5 cm. kalınlığında yerleştirilir. Kıymalı, cevizli, maydanozlu harç tepsi içindeki hamurun üzerine yayılır. Hamurun diğer yarısından küçük parçalar kopartıp açarak, alt parçanın inceliğinde üzeri kapatılır. Sonra baklava keser gibi kesilir. Üzerine bol sıvı yağ sürüp fırına verilir. Fırında pişen tepsi oruklarımız servise hazırdır.
Şam oruğunun yapılışı:
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. İşaret parmağı yardımıyla oyulur. Oyulan hamurun içine kıymalı, cevizli, maydanozlu harç ile doldurulup ağzını kapatılır. Islak avuç içinde mekik şekli verilen oruklar, fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra Şam oruğumuz servise hazırdır.
Muska oruğunun yapılışı:
Ceviz büyüklüğünde alınan hamurlar avuç içinde yuvarlak hale getirilir. İçine, hazırlanan kuyruk yağlı iç harcından konulur. Aynı büyüklükte bir parça ile üstü kapatılarak muska şekli verilir. Üzerine bol sıvı yağ sürüp fırına verilir. Fırında pişen muska oruklarımız servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN