BESİNLERİ KAÇ DERECEDE VE NE KADAR SÜREDE PİŞİRMELİYİZ?
CİNSİ | SICAKLIK | PİŞİRME SÜRESİ |
Kalın Börekler | 175-210 | 35-45 dk. |
İnce Börekler | 150-180 | 25-35 dk. |
Yağlı kek,bisküvi,kurabiyeler | 200-220 | 30-35 dk. |
Balıklar | 200-220 | 30-35 dk. |
Kuzu Eti | 200-260 | 30-35 dk. |
Dana Eti | 200-280 | 40-60 dk. |
Tavuk Çeşitleri | 175-200 | 40-50 dk. |
Güveçler | 175-230 | 40-60 dk. |
BESİNLER BUZDOLABINDA NE KADAR KALABİLİR? Süt(kutu) | 10-15 gün |
Süt(kaynamış) | 2-3 gün |
Çiğ et(kıyma hariç) | 2-5 gün |
Çiğ balık | 1-3 gün |
Pişmiş et | 3-6 gün |
Tavuk | 2-5 gün |
Salata(kuru) | 2-4 gün |
Peynir(suda) | 10 gün |
Peynir(salamura) | 3-4 hafta |
Yumurta | 3-4 hafta |
Kaymak | 1-2 gün |
FIRIN ISILARI
Ilık | 150 |
Orta | 170-190 |
Sıcak | 220 |
Kızgın | 230-240 |
MUTFAK ÖLÇÜ KAPLARI VE METRİK KARŞILIKLARI
1 Cup = 240 ml = 1 su bardağı |
1/2 Cup = 120 ml = 1 Çay bardağı |
1/3 Cup = 80 ml = 1 kahve fincanı |
1/4 Cup = 60 ml = 4 Çorba kaşığı |
1 Tablespoon/tbsp/çorba kaşığı = 15 ml |
1 Teaspoon /tsp/tatlı kaşığı = 5 ml |
1/2 Teaspoon/tsp/çay kaşığı = 1 ml |
FIRINLAR İÇİN ISI ÇEVRİMLERİ
2250 F = 1100 C |
2500 F = 1300 C |
2750 F = 1400 C |
3000 F = 1500 C |
3250 F = 1700 C |
3500 F = 1800 C |
3750 F = 1900 C |
4000 F = 2000 C |
4250 F = 2200 C |
4500 F = 2300 C |
4750 F = 2400 C |
5000 F = 2500 C |
PRATİK ÖLÇÜLER
1 Su Bardağı | 1Çay Bardağı | 1 Kahve Fincanı |
| (250 gr.lık) | (100 gr.lık) | (75 gr.lık) |
Su | 250 gr. | 100 gr. | 75 gr. |
Süt | 250 gr. | 100 gr. | 75 gr. |
Şarap | 240 gr. | | 60 gr. |
Toz Şeker | 200 gr. | 80 gr. | 70 gr. |
Pirinç | 200 gr. | 100 gr. | 70 gr. |
Bulgur | 200 gr. | 75 gr. | 60 gr. |
Fasulye | 200 gr. | 75 gr. | 60 gr. |
Mercimek | 200 gr. | 75 gr. | 60 gr. |
Arpa Şehriye | 165 gr. | 80 gr. | 50 gr. |
Tel Şehriye | 80 gr. | 45 gr. | 30 gr. |
Buğday | 155 gr. | 70 gr. | 55 gr. |
Domates Salçası | 200 gr. | 120 gr. | 75 gr. |
Erişte | 80 gr. | 45 gr. | 30 gr. |
Makarna | 75 gr. | 35 gr. | 20 gr. |
Nohut | 155 gr. | 70 gr. | 55 gr. |
İrmik | 180 gr. | 70 gr. | 55 gr. |
Pudra Şekeri | 180 gr. | 70 gr. | 55 gr. |
Pirinç Unu | 130 gr. | 80 gr. | 50 gr. |
Un | 160 gr. | 70 gr. | 50 gr. |
Peynir(rende) | 100 gr. | 40 gr. | 25 gr. |
Badem(Çekilmiş) | 100 gr. | 40 gr. | 25 gr. |
Ceviz(Çekilmiş) | 100 gr. | 40 gr. | 25 gr. |
Zeytinyağı | 220 gr. | 90 gr. | 65 gr. |
Ayçiçek Yağı | 220 gr. | 90 gr. | 65 gr. |
Eritilmiş Yağ | 220 gr. | 90 gr. | 65 gr. |