X
X

Saraylı tarifi (Aydın)

23.11.2012 Cuma 11:31 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Aydın'ın yöresel tatlarından Saraylı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Şerbeti için;
4 bardak şeker
4 bardak su

 
Hamuru için;
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
½ fincan sirke
1 tutam tuz
7 su bardağı un
 
İçi için;
500 gr susam
2 yemek kaşığı tereyağı
 
Yapılışı:
4 bardak şeker 4 bardak suyla kaynatılır. Bir iki taşım kaynayan şerbet ocaktan alınır ve üzeriine 2-3 damla limon suyu sıkılır.
 
Yarım kilo susam yağsız tavada devamlı karıştırılarak kavrulur. Kavrulan susam rondodan geçirilir. Hamuru için; 2 bardak süt yoğurma kabına alınır. Üzerine 2 yumurta kırılır. 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım fincan sirke eklenir. 1 tutam tuz serpilir ve 7 su bardağı un yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur. Hamur 6 bezeye ayrılır. Her beze incecik açılır. 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. İlk yufkanın üzerine tereyağı gezdirilir. Kavrulmuş susam döşenir. Hamur oklavaya sarılır ve iki ucundan büzülüp oklava çekilir. Büzgü büzgü hamur 2’şer parmak kalınlığında dilimlenip fırın tepsisine alınır. Kalan bezeler de aynı şekilde açılır, yağlanır, susamlanır ve büzülüp kesilerek tepsiye alınır. Hamurların üzerine sıvıyağ sürülür.  180 derecede ısıtılımış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması beklenir. Biraz soğuyunca üzerine ılık şerbeti dökülür.
 
Saraylı servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI