Malzemeler:
300 gr dana küçük kuşbaşı et
100 gr tereyağı
2 orta boy soğan
2 yumurta
1 ½ su bardağı pirinç
½ demet maydanoz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
Hamuru için:
3 kase un
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Etler tencereye alınıp üzerini geçmeyecek kadar su eklenerek pişirilir. 2 orta boy kuru soğan küçük küçük doğranır. Acılığının gitmesi için yıkanıp süzülür. Yarım demet maydanoz ince ince kıyılır.Suyunu çeken etin üzerine 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve soğan eklenir. Etler soğanla devamlı karıştırılarak sotelenirken, 1 buçuk su bardağı pirinç yıkanıp süzülür. Soğanlar diriliğini kaybedince, etin üzerine silme 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı da tuz ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz ve pirinç eklenir. 3 buçuk bardak sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra ılınmaya bırakılır.Hamuru için; 3 kase un yoğurma kabına alınır ve 2 çay kaşığı tuz ilave edilir. Üzerine azar azar ılık su eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur.Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan küçük bir beze koparıp oklava ile çay tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamura etli harçtan yerleştirilip yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarlarının pişerken açılmaması için çay tabağı ile kesilip yapıştırılır.Derin bir tencerede su kaynatılır ve 1 tatlı kaşığı da tuz eklenir. Hamurlar kaynayan suyun içine tek tek ilave edilir. Suyun üzerine çıkınca piştiği anlaşılır ve tencereden alınır.Şemşemotik ikramının yağda kızartılan sunumu için ise; ayrı bir kabın içine kırılan 2 yumurtanın üzerine bir tutam tuz serpilir ve iyice çırpılır. Haşlanan şemşemotik’lerin bir kısmını yumurtaya bulanıp iki yüzü de altın rengi alana kadar kızgın yağda kızartılır.Tereyağı eritilir ve toz kırmızı biber kızdırılırak sos hazırlanır. Şemşemotiklerin üzerine gezdirilir.
Şemşemotik servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN