Malzemeler:
1 ½ kg ıspanak
½ kg çökelek
3 demet dereotu
2 demet maydanoz
1 demet taze soğan
1 su bardağı zeytinyağı
Aldığı kadar un
Ev yapımı Çökelek için;
3 kg kaymaksız yoğurt
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Hamuru için unun üzerine 1 çay kaşığı tuz atılır ve azar azar su dökülerek kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yoğrulan hamur üzeri örtülüp dinlenmeye bırakılır. İç harcı için, ıspanak, maydanoz, dereotu, taze soğan küçük küçük kıyılır. 1 su bardağı zeytinyağı ve 2 çay kaşığı tuzla karıştırılır. Yarım kilo çökelek katılır.
Ev yapımı çökelek için 3 kg kaymaksız yoğurt tencereye alınır. 1 çay kaşığı tuz atılıp kaynatılır. Suyunu salıp parça parça olunca ocaktan alınır ve tülbente dökülüp süzülür ve 1-2 gün dinlendirilir. Çökelek hazırdır.
Dinlenen hamur 5 adet bezeye ayrılır. İlk beze incecik açılıp yağlanmış tepsiye kenarları dışa sarkacak şekilde serilir. İkinci beze de açılıp ilk yufkanın üzerine serilir. İki kat yufkanın üzerine taze otlu iç harcın yarısı yerleştirilir. 3. Beze de açılıp tepsiye serilir. Otlu harcın kalanı dökülür. 4 . beze açılır tepsiye serilir ve sıvı yağ gezdirilir. Son hamur da açılıp serilir. Yufkaların kenarları tepsinin içine alınır.
Börek ocakta ve ya odun ateşinde çevrilip ters yüz edilerek pişirilir.
Sini Böreği servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN