X
X

Sinop Mantısı tarifi

29.11.2012 Perşembe 11:04 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sinop'un yöresel tatlarından Sinop Mantısı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için:
2 adet yumurta
2 bardak su
Aldığı kadar un
 
Harcı için:
400 gr. kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Sosu için:
200 gr. tereyağı
Yoğurt
Sarımsak
Ceviz içi
 
Yapılışı:
Sinop mantısı için suyla seyreltilen  yumurtaya ara ara un ilave edilerek hamur yoğrulur ve dinlendirilir. Soğan rendelenir, sıkılarak acı suyu çıkarılır, karabiber ve kıymayla yoğrularak iç hazırlanır ve kaseye ilave edilir.

Dinlenen hamur  iki bezeye ayrılır ve bezelerden ilki unlanarak açılır. Tepsi büyüklüğünde açılan hamur üst üste gelecek şekilde kıvrılır ve  eşit parçalara kesilir. Parçalar üst üste serilip unlanır ve  küçük kareler halinde kesilir. Kesilen hamurlara kıymalı harcı yerleştirilir. Hamurun iki  çapraz köşesi içe ve dışa doğru bükülerek kapatılır. Kaynar suya sıvı yağ ve tuz eklenir.
 
Havanda sarımsaklar tuzla dövülür, yoğurdu eklenerek sarımsaklı yoğurt yapılır. Mantının üzeri için bir tavada tereyağı eritilir. Pişen mantılar süzülür ve servis tabağına  koyulur. Kızdırılan tereyağı mantıların üzerine gezdirilir. Tepsinin bir yanına sarımsaklı yoğurt diğer yanına ceviz koyularak sinop mantısı sunulur.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI