Malzemeler:
1 ½ kase pirinç
2 adet tavuk but
1 adet tavuk göğüs
3 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 paket dolmalık fıstık
1 avuç badem
1 paket kuş üzümü
½ çay bardağı sıvıyağ
Tarçın
Yapılışı:
Tavuk etleri düdüklü tencereye alınır ve tereyağında biraz kavrulur. 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık 15 dakika haşlanır.Pirinç sıcak suda ıslatılır. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ eklenir ve soğanlar pembeleşene kadar iyice kavrulur. Ayrı bir tavaya biraz sıvıyağ eklenir ve fıstıklar rengi dönene kadar kavrulur. Kuş üzümleri sıcak suda ıslatılır. Elde ovularak yıkandıktan sonra kavrulan fıstıklara eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır.Düdüklü tencerede haşlanan etler ayrı bir kaba alınır ve didiklenir. Bademler sıcak suda kabukları kolay çıkması için ıslatılır. Pirincin suyu süzülür ve yıkanır. Derince bir tencereye pirincin yarısı ilave edilir. Üzerine soğan, soğanın üzerine tavuk etleri yerleştirilir. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü serpilir. Kalan pirincin bir kısmı ile malzemelerin üzeri kaplanır. Soğan, tavuk etleri, fıstık ve kuş üzümleri sırasıyla kat kat yerleştirilir. En üst kat da kalan pirinçle kapatılır. 2 buçuk kase tavuk suyu ilave edilir. Pilavın üzerine biraz tarçın serpilir. 2 yemek kaşığı tereyağı pilavın üzerine eklenir ve karıştırılmadan tencerenin kapağı kapatılarak suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Bademlerin kabukları soyulur. Tencerenin ağzına servis tepsisi kapatılır ve pilav ters çevrilir. Üzeri bademle süslenir.
Şirvan Pilavı servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN