X
X

Şiveydiz tarifi

02.04.2012 Pazartesi 10:30 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Gaziantep'in yöresel tatlarından Şiveydiz'in tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
750 gr kuzu kuşbaşı
2 Su bardağı nohut
2 kg taze soğan
2 kg taze sarımsak
750 gr süzme yoğurt
1 Adet yumurta
 
Üzeri İçin:
Nane
Tereyağı
 
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış 2 su bardağı nohut ve 750 gr kuzu kuşbaşı düdüklü tencereye alınır. ÜZerini geçecek kadar su eklenir ve kapağı açık bir şekilde pişmeye bırakılır. Etlerin köpüğü çıkınca, bir kaşık ile üzerinden alınır ve tuzu ilave edilir. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.Diğer tarafta taze soğan ve taze sarımsaklar ayıklanır ve yeşil kısımları kesilip atılır. Soğan ve sarımsaklar derin bir kaba 2-3 parmak kalınlığında doğranır ve üzerine sıcak su gezdirilip süzülür. Düdüklü tencere ocaktan alınır ve soğuk suyun altına tutulup kapağı açılır. Soğan ve sarımsaklar tencereye ilave edilir ve pişmeye bırakılır.Başka bir tencerede, 750 gr süzme yoğurdun üzerine 1 adet yumurta kırılır ve kısık ateşte sürekli karıştırılarak yavaş yavaş pişirilir. Yoğurt kaymaksı bir görüntü alınca, üzerine 2 kepçe yemeğin suyundan ilave edilir ve çırpmaya devam edilir. Soğanlar hafif yumuşayınca, diğer tencerede hazırlanan yoğurtlu sosu ağır ağır ilave edilir ve karıştırılıp ocaktan alınır. Minik bir tavada tereyağı eritilir ve nane kavrulur. Naneli sos, yemeğin üzerine gezdirilir ve servis yapılır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI