Malzemeler:
500 gram dana kıyma
2 adet soğan
½ bağ maydanoz
1 adet yumurta
3 kaşık tahin
1 kaşık susam
1 kaşık çörek otu
1 paket margarin
½ çay bardağı sıvı yağ
Hamuru için:
1 şişe soda
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Bir şişe sodayı kabımıza dökülür. Üzerine su ve un ekleyerek yoğurulur. Bir tatlı kaşığı da tuz serpilen hamur yoğurularak istenen kıvama gelince üç bezeye ayırılıp dinlendirilir. Bir tavada margarin eritilir. Diğer bir tavada da sıvı yağ ısıtılır. Bu arada soğanlar yemeklik doğranır. Sıvı yağda soğanlar kavurulurken eritilen margarine de 3 yemek kaşığı tahin koyularak karıştırılır. Margarin tahinle özleşince yakılmadan ocaktan alınır. Soğanların üzerine kıyma eklenir ve karıştırılarak kavurulur. Kıyılan maydanozlar kavrulup ocaktan alınan kıyma ve soğanlara katılıp karıştırılır. Dinlenen ilk beze açılır ve üzerine tahinli yağ sürülür. Bıçakla yuvarlak şekilde kesilir. Kesilip artan parçalar yuvarlak hamurun içine koyulup bohça gibi kapatılıp buzdolabında soğutulur. Diğer iki bezeye de aynı işlem uygulanır. Soğutulan beze tekrar açılır ve fırın tepsisine serilir. Üzerine hazırlanan kavrulmuş kıyma ve maydanoz koyulur. Dolapta soğutulan ikinci beze de açılır ve kıymaların üzerine örtülür. Bir kat daha kıymalı harç hamurun üzerine serilir ve son hamur bezesi ile böreğimizin üzeri kapatılır. Fırın tepsisinde dilimlenen börek, üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu ve susam serpilerek fırında pişirilir.
Tandır böreği sunuma hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN