X
X

Tel Kadayıflı Kestaneli Tatlı Pasta tarifi

20.11.2012 Salı 09:51 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bursa'nın yöresel tatlarından Tel Kadayıflı Kestaneli Tatlı Pasta tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
200 gr. tel kadayıf
200 gr. tereyağı
300 gr. haşlanmış kestane (300 gr.  kestane şekeri)
4 adet acıbadem kurabiyesi
1 su bardağı
Badem unu
1 su bardağı
Ceviz içi
 
Üzeri için;
1 kase haşlanmış ayıklanmış badem
1 avuç iç badem
2 yemek kaşığı şeker
 
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
1½  bardak su
Limon suyu
 
Yapılışı:
Bademler tavaya alınarak kavrulur. Tavada sertleşen bademler robotla çekilir.
İki yemek kaşığı şekerle bademler yoğrulur. Arada el ıslatılarak şekerle badem iyice özleştirilir
 
Hamur haline gelen badem  tozu ve şeker yuvarlanarak yumuşaması için steç filmle sarılır. 150 gr.  tereyağı tavada eritilir. Kadayıflar  elle koparılır ve bıçakla kıyılarak bir kenara koyulur.
 
Eritilen  tereyağı incecik kadayıfların üzerine gezdirilir. Tereyağı kadayıflara iyice yedirilir. Bir pasta kalıbına tereyağıyla yumuşayan kadayıflar döşenir. Kadayıfın üzeri ince çekilmiş badem unuyla kapatılır ve kaşıkla bastırarak sıkılaştırılır.
 
Pastanıın 3. katına kırılan acıbadem kurabiyesi, kestane şekeri ve ceviz yayılır. Katların birbirini tutması için eritilen tereyağı gezdirilir. Pastanın ara katına da kadayıf yayılır. Muhteşem aromasıyla badem unu yeniden kaplanır ve elle  katlar sıkılaştırılır. İki acıbadem kurabiyesi daha parçalanarak  ilave edilir, ardından cevizleri eklenir. Pastanın üzeri tereyağlı kadayıfla  kapatılır. Kızarana kadar fırına verilir.
 
Şerbeti için iki su bardağı toz şeker bir buçuk bardak suyla birlikte kaynatılır.
Şerbete bikaç damla   limon  sıkılır.
 
Kadayıf  kızarınca şerbeti verilerek kalıp açılır ve dikkatlice çıkarılır. Badem ve şekerle yoğurularak  elde edilen hamur pasta boyunda açılır. İçine kestane şekeri eklenerek  bir bohça yapılır. Pastanın üzerine bu bohça koyulur ve bademle süslenerek servis edilir.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI