X
X

Zeytinyağlı Sumaklı Karışık Dolma tarifi

05.04.2013 Cuma 11:53 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Mardin'in yöresel tatlarından Zeytinyağlı Sumaklı Karışık Dolma tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
300 gr asma yaprağı
1 orta boy lahana
1 dizi kuru kabak
1 dizi kuru patlıcan
1 dizi kuru biber
2 büyük boy dolmalık soğan
3 orta boy yemeklik soğan
5 su bardağı pirinç
½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı isot
2 çay bardağı sumak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Tereyağı
 
Yapılışı:
2 büyük boy soğan, asma yaprakları, lahana, kuru patlıcan, biber ve kabak yumuşayana kadar haşlanır. Dolma içi için; 3 orta boy soğan yemeklik doğranıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ile pembeleşene kadar kavrulur. Islatılıp süzülen 5 su bardağı pirinç kavrulan soğanlara eklenir. Biraz kavrulup 2 yemek kaşığı salça koyulur. 1 çay bardağı sumak sıcak suda bekletilir. Kavrulan pirincin üzerini 2 parmak geçecek kadar sumak suyundan süzülür. Dolma içi, yapışmaması için devamlı karıştırılarak pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Pişen dolma içine 1 yemek kaşığı isot katılır. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır.
Hazırlanan iç kat kat ayrılan soğanlara sarılır. Soğan dolmaları tencereye yerleştirilir. Kuru  patlıcanlar, kabaklar, biberler doldurulup asma yaprakları , lahanalar sarılır ve soğanların üzerine yerleştirilir. Dolmaların üzerine tabak kapatılır. 1 çay bardağı sumak sıcak suda bekletilir. Sumaklı su dolmaların üzerine süzülür. Dolmalar sumaklı su ile pişirilir.
 
Zeytinyağlı Sumaklı Karışık Dolma servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI