Malzemeler:
300 gr asma yaprağı
1 orta boy lahana
1 dizi kuru kabak
1 dizi kuru patlıcan
1 dizi kuru biber
2 büyük boy dolmalık soğan
3 orta boy yemeklik soğan
5 su bardağı pirinç
½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı isot
2 çay bardağı sumak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Tereyağı
Yapılışı:
2 büyük boy soğan, asma yaprakları, lahana, kuru patlıcan, biber ve kabak yumuşayana kadar haşlanır. Dolma içi için; 3 orta boy soğan yemeklik doğranıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ile pembeleşene kadar kavrulur. Islatılıp süzülen 5 su bardağı pirinç kavrulan soğanlara eklenir. Biraz kavrulup 2 yemek kaşığı salça koyulur. 1 çay bardağı sumak sıcak suda bekletilir. Kavrulan pirincin üzerini 2 parmak geçecek kadar sumak suyundan süzülür. Dolma içi, yapışmaması için devamlı karıştırılarak pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Pişen dolma içine 1 yemek kaşığı isot katılır. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır.
Hazırlanan iç kat kat ayrılan soğanlara sarılır. Soğan dolmaları tencereye yerleştirilir. Kuru patlıcanlar, kabaklar, biberler doldurulup asma yaprakları , lahanalar sarılır ve soğanların üzerine yerleştirilir. Dolmaların üzerine tabak kapatılır. 1 çay bardağı sumak sıcak suda bekletilir. Sumaklı su dolmaların üzerine süzülür. Dolmalar sumaklı su ile pişirilir.
Zeytinyağlı Sumaklı Karışık Dolma servise hazırdır.
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN