AYVA DOLMASI
6 adet orta boy ekmek ayvası
250 gr. orta yağlı kıyma
1 orta boy soğan
1-1,5 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Yenibahar
Pişirmek için:
4 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Su
YAPILIŞI:
Ayvaları yıkayın, tepelerini kapak yapmak için, alt kısımlarını ise tencereye oturması için bıçak yardımıyla kesin, parizyen kaşığıyla içlerini ayvayı delmemeye özen göstererek çıkarın.
Hazırladığınız ayvaları kararmaması için su dolu geniş bir kabın içine atın.
Soğanı ince ince yemeklik doğrayın, kıyma, pirinç, salça, maydanoz, tuz, biber ve yeni bahar ekleyerek yoğurun.
Ayvaları sudan çıkarıp süzün ve hazırladığınız harcı içlerine doldurun.
Tencereye yerleştirdiğiniz ayvaların kapaklarını bastırmadan kapatın.
Ayvaların yarısından biraz yukarı gelecek şekilde su doldurun nar ekşisini ve pekmezi üzerinde gezdirin.
Ayvalar yumuşayıp (bir çatalla kontrol edebilirsiniz çatal kolaylıkla giriyorsa tamamdır) pirinçler pişinceye kadar pişirin...