BAT (TOKAT YÖRESİ) / 45 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 adet kuru soğan – yemeklik doğranmış
1 adet domates
2 adet sivri biber
10 – 12 dal yeşil soğan
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
yarım bağ reyhan
1 su bardağı ceviz – dövülmüş
2 çay kaşğı Kuru nane
2 çay kaşığı Sumak
3 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Karabiber
2 çay kaşığı Pul biber
Sosu için Malzemeler
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 su bardağı su
1 adet limon suyu
3 yemek kaşığı Nar ekşisi
16 adet Asma yaprağı – haşlanmış
YAPILIŞI:
Yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ile ocağa koyup pişirmeye bırakın.
Pişen mercimeğin üzerine ince bulguru ilave edin ve karıştırıp kapağını kapatın, ocaktan alın.
Domateslerinizi 4’e bölün ve çekirdeklerini çıkartın, ardından küçük küpler elde edecek şekilde doğrayın.
Soğanlarınızı da küçük küçük yemeklik doğrayın.
Biberleri ince olacak şekilde dilimleyin.
Taze soğanınızı, maydanozu, dereotunu ve reyhanı ince ince kıyın.
Tüm bu doğradıklarınızı büyük bir karıştırma kabında soğuyan mercimek ve bulgur ile karıştırın.
Kıydığınız cevizleri de ilave ettikten sonra başka bir kasede domates salçasını su ile açın, 1 adet limonun suyunu, nar ekşisini karıştırıp, mercimekli karışıma dökün ve iyice karıştırın.
Geniş bir salata kasesine alın ve 5 dakika haşlayarak tuzundan arındırdığınız asma yaprağı ile servis edin.