EKŞİLİ KÖFTE / 40 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
MALZEMELER
Köftesi için;
* 200 gr az yağlı dana kıyma
* ½ adet soğan
* Tuz
* Karabiber
* Kimyon
* 2 çorba kaşığı pirinç
* 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
* 2 çorba kaşığı un
Suyu için;
* 4 bardak su
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 havuç
* 1 patates
* 3 çorba kaşığı konserve bezelye
* 1 tutam tuz
* 1 tutam karabiber
Sosu İçin;
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* Yarım yemek kaşığı un
* 1 yumurta sarısı
* Yarım limon suyu
Üzeri için:
* 1 tutam kıyılmış maydanoz
Yapılışı
- Yoğurma kabına köfte malzemeleri eklenerek 10 dk yoğurulur.
- Küçük parçalar alınıp avuç içi hafifçe ıslatılarak misket büyüklüğünde köfteler hazırlanıp unlanmış tepsiye dizilir arada sallanır.
- Patates ve havuç küp küp doğranıp, zeytinyağı ve tereyağıyla kavrulur.
- Tencereye 4 su bardağı su, tuz ve karabiber eklenir. 5 dk.kaynatılir.
- Kaynayan suya köfteler yavaş yavaş karıştırarak ilave edilir. 10 dk kısık ateşte kaynatılır.
- Başka bir kapta un, yoğurt, yumurta ve limon çırpılır.
- Kaynayan köftelerin suyundan 1 kepçe ilave edilip tekrar çırpılır (direk kaynayan köftelere yoğurtlu karışımı dökerseniz topaklanma olabilir)
- Kaynayan köftelere azar azar karıştırarak ilave edilir.
- Son olarak maydanoz eklenir.