Elbasan Tava ve Biberli Arpa Şehriye Pilavı
Üzeri için;
Yapılışı:
Yeşil fasulye iki parmak eninde doğranarak kaynayan tuzlu suda 15 dakika kadar haşlanır. Süzülüp bir kenarda bekletilir.
Diğer taraftan, kırmızı ya da yeşil dolmalık biberin sapı kesilip tohumları ayıklandıktan sonra çok ince halkalar halinde dilimlenir.
Zeytinyağı pilav tenceresinde kızdırılır.
Üzerine incecik doğranmış soğanlar ve biberler eklenerek karıştırılır.
Yaklaşık 4-5 dakika kavrulduktan sonra üzerine arpa şehriyeler ilave edilir.
Karıştırılmaya devam edilerek 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra sıcak tavuk ya da et suyu da tencereye aktarılır.
Tuz ve karabiber serpilip haşlanmış arakalar ilave edilir.
Pilav, orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirildikten sonra altı kısılıp 2-3 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
Üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanoz serpiştirilip tahta kaşıkla hafifçe karıştırılır.
Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp pilav en az 20 dakika dinlendirilir.